1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Експеримент на bTV: Две семейства разказват за живота по време на висока инфлация

 

Ето с какви доходи разполагат хората в различните краища на България

За първи път експеримент на bTV показва как две семейства от различни краища на България със средни доходи се справят с нарастващите цени и инфлация. През техния поглед разбираме как се отразява поскъпването на обикновените трудещи се хора.

„Няма как да отидем на почивка, цяла година събираме пари да си купим дърва. Миналата година те струваха 750 лв., а тази сме дали 1200 лв. и трябва да заделим“, казват семейство Виолета и Тодор Миловски от с. Долна Кремена, които имат доходи от около 1300 лв.

Няколко пъти градушка унищожава и реколтата на семейството и количеството на произведената храна от тях продукция намалява драстично. Двамата казват, че пенсиите им са се увеличили с 30 лв, а всичко в магазина е с двойни цени и дори осигуряването на фураж за животните вече се усеща като тежест.

В другия край на България в Сливен семейството на Альона и Михаил Михайлови също размишляват за това как ще се отопляват през зимата. Двамата имат собствен бизнес за ресторантско оборудване и поправка на домакински електроуреди.

„Преди 2 години нещата вървяха добре, но през последните 6 месеца е пълен ад и не знаем как се оправяме. Живеем ден за ден. Като цяло приходите ни са едни и същи, а разходите растат“, казва Михаил.

По негови думи бизнесът му е изключително повлиян от нарастващите цени на частите и няма как да обясниш на клиентите, че цените на услугата се покачват.

„Когато отида при една баба да й правя хладилника, тя си прави сметката дали да си купи нов, или да си купи втора употреба, за да има пари да го зареди с минимално количество храна в хладилника. Случвало и се е да отида при някоя възрастна жена, която иска да й поправя хладилника бързо, за да не се развали храната и да открия, че в него има само торбички със замразени чушки“, разяснява Михаил.

Двамата работят сами в семейния бизнес, защото в последните месеци се е наложило да се лишат от работниците си. Семейството не планира да отиде на море тази година, въпреки огромното желание на децата си, защото разходите им там ще бъдат големи.

„Намираме се в ситуация, която ни подлага на изпитание не само нас като личности, но и като семейство. Трябва да създадем за децата спокойна семейна среда и да не бъдем изнервени. Не трябва да им показваме, че става нещо страшно в света, за да ги предпазим и да не растат и те изнервени“, казва Альона.

Възможност за семействата в тези региони ще бъде обсъждания напоследък Закон за инвестициите, който ще позволява държавна помощ при големи инвестиция във въпросните региони, като колкото по-беден е региона, толкова по-голяма ще бъде помощта от държавата, показва експериментът на репортера на bTV Стоян Георгиев за предаването "Тази сутрин". 

Помощта от страна на държавата ще бъде до 60%, което означава, че при 1000 лв. инвестиция, 600 лв. от тях ще подлежат на компенсация от държавата. Възможност за получаване на този стимул ще могат да получат регионите Ямбол, Смолян, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Търговище.

Редица европейски програми предоставят пари за изравняване на неравенството в тези региони.

В момента брутната заплата в София е 2340 лв, по данни на НСИ. Ръстът според тези данни означва, че заплатите са се увеличили със 7,7% от началото на годината.

Ако сравним това с най-бедният и обезлюден район на България – Видин ще видим, че брутната заплата в града са 1099 лв. като е била 1088 лв. в началото на годината, което означава, че нарастването на заплатите е само с 1%.

В Благоевград се наблюдава увеличаване на заплатите около 6%, което означава, че брутната заплата се е увеличила от 1010 лв. на 1070 лв.

В Пловдив брутните заплати в момента са 1419 лв., което е покачване спрямо началото на годината с 3.5%.

Заплатите във Варна са се увеличили с 4%.

Изводът от тези данни е, че колкото е по богат е един регион, колкото по малко обезлюдени е, колкото повече млади хора има в него, толкова повече държавните стимули не си личат върху него. София е един от тези региони.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии