1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Близо 50% от българите не са получили увеличение на заплатите през последните месеци

БГ Бизнес
 

Ново проучване показва как се променят заплатите у нас през последните месеци с висока инфлация

На въпроса „Какво увеличение на заплатата получихте тази година?” най-голям дял от анкетираните (44,88%) отговарят, че заплатата им не се е променила през последните месеци, показват рзултатите от проучването на платформата Kaderabotim.bg. След тях се нареждат служителите с между 5 и 10-процентно увеличение (20,82%) и тези с до 5% повишение - 16,8%. Резултатите от проучването  на кариерната платформа показват, че малко над 2% от работещите у нас са получили над 25% повишение на заплатата си. 

Малко над 85% от българските служители не са доволни от увеличението на заплащането си, което са получили през 2022 година. 

Едва 6,31% от участниците в допитването определят повишението на заплатата си като задоволително, а останалите 8,62% не могат да преценят.

Проучването е проведено в периода 15 - 30 юни 2022 г. и в него са взели участие 1 172 служители от различни професионални сфери. Сред тях най-много са представителите на сектор търговия и продажби на дребно, следвани от производство, здравеопазване, банки, финанси, застраховане, образование, счетоводство, информационни технологии и др. Най-голям е делът на служителите в големи компании (с между 500 и 1000 души или с над 1 000 души персонал). Целта на изследването е да предостави обективна информация за нивата на заплатите и тяхното увеличение у нас през настоящата година, която се характеризира с високи нива на инфлация.

От него става ясно, че близо една четвърт (24,91%) от анкетираните получават брутно трудово възнаграждение под 1 000 лева. Най-голям брой анкетирани (39,68%) споделят, че месечната им заплата е в диапазона 1 000 - 1 500 лв. бруто, а едва 7,34% посочват, че работодателят им изплаща брутно месечно възнаграждение над 3 000 лева.

Обект на изследването на иновативната платформа са и социалните придобивки, предоставяни от работодателите, които са важен стимул за голяма част от работещите и кандидатите за работа у нас. Работодателите на 11,43% от анкетираните не им предоставят никакви социални придобивки.

А сред предлаганите такива най-голям е делът на допълнителната здравна осигуровка (15,61%), следвана от гъвкавото работно време или работата от вкъщи (11,86%), абонамента за медицински услуги (11,26%), допълнителните дни отпуск (10,41%), фитнес абонамент, карта за спорт или други тренировки (9,04%), както и възстановяване на транспортните разходи (8,19%).

Снимка: Kaderabotim.bg

„Когато стартирахме платформата в България, започнахме с идеята да помогнем на служителите да вземат информирани решения за конкретна работна позиция, като им предоставим информация, която често не научават на интервюто за работа. Така правим начина, по който работят компаниите, по-прозрачен и се стремим да се превърнем в полезен и комплексен инструмент за кандидатите, служителите и работодателите в България“, казва Костин Тудор, изпълнителен директор на платформата.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии