1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Григорова: Отстъпката от 25 стотинки за горивата не е проинфлационна мярка

 

До края на 2022 г. цените на газа, тока и храните ще продължават да растат, каза бившият социален министър Христина Христова

"Изключително цинично е да твърдим, че когато се покрива 25 стотинки на литър от държавния бюджет, това е проинфлационна мярка, още по-цинично е да твърдим, че увеличението на заплатите е проинфлационна мярка, както виждаме те дори не догонват и половината от равнището от растежа на инфлацията". Това каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в предаването "Тази сутрин". 

Тя подчерта, че в крайна сметка целта на политиците е да покажат, че се справят със ситуацията. 

"Разликата в заплатите между София и останалата част на страната, е че в столицата има камери(медии бел. ред.). София винаги е била в центъра, да може да се налага много повече законност и да има повече трудови права. Имаме и местни феодали, които не плащат заплати", обясни Григорова.

Много добре знаем, че има общински и държавни предприятия, които произвеждат, но хората там, които работят не получават увеличение на заплата. Работодателите там казват, няма да увеличим заплатата ви, защото ще се увеличи още повече инфлацията. Хайде да прекратим из основи причината за инфлацията, а не да караме хората да плащат толкова скъпо, каза тя. 

До края на 2022 г. цените на газа, тока и храните ще продължават да растат

Регионалните диспропорции са голям проблем. Има програма за средства от Европейския съюз, но и там е опорочено. Относно инфлацията имаме много сериозна прогноза на Българската народна банка от онзи ден. Там се казва, че до края на годината ще продължат да растат цените на газа, на петрола, на електроенергията и на храните, заяви бившият социален министър Христина Христова.  

Тя обясни, че са трудни управленските решения в тази ситуация, защото ето казваме антикризисни мерки, но експертите казват, че те са проинфлационни, защото най-добрата мярка при инфлация, е намаляване на държавните разходи.

Христова попита: "Да де, но можем ли да оставим нуждаещите се без помощ?"

"Така че трябва да имаме предвид, че имат противоречив ефект и нееднозначен ефект. Най-доброто лекарство е баланс между мерките за домакинствата и мерките за икономиката. Трябва да се помогне на икономиката да стабилизира индустриалното производство. Виждаме, че има такова и качествени работни места с добро възнаграждение", каза още тя. 

У нас инфлацията е двойна на тази от еврозоната

Според икономиста Румен Гълъбинов, поредната актуализация на бюджета има мерки, които трябва да стигнат до най-нуждаещите се - в случая са отстъпката от 25 стотинки, които са за всички, независимо дали някой се нуждае или не. 

"В еврозоната инфлацията за юни на годишна база беше 8,6%, в България за същия период е 16,9%. Има почти двойна инфлация от еврозоната, на където сме се запътили и ние. Има вътрешна и външна привнесена инфлация. Във вътрешната имаме не добре работещи пазарни взаимоотношения на пазара на горива и опита на държавата да е да тушира тези неща. Това е една дълга верига през търговец до потребител на това трябва да се обърне внимание, защото това е част от новите цени, които се виждат", обясни Гълъбинов.

Вижте повече във видеото. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии