1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Докога ще продължи увеличаването на лихвите?

Не се виждат устойчиви тенденции за овладяване на инфлацията, казва икономист

"Виждаме, че големите централните банки вдигат лихвите, за да се справят с инфлацията, която смятаха, че ще е временно явление. Напротив, инфлацията беше породена именно от политиката на централните банки и правителствата с много ниските лихвени проценти, които те налагаха и огромното парично предлагане, което вкарваха в обращение", каза пред businessnovinite.bg икономистът Михаил Кръстев.

По думите му не се виждат устойчиви тенденции за овладяване на инфлацията, да, тя намалява, но е далече от целта, която се гони. Икономистите в цял свят гонят инфлация 2%, а сегашните нива са далече от тази цифра. Много рано е да се говори за спиране покачването на тези лихвени проценти, смята той. 

Какво представляват лихвените проценти?

"Лихвените проценти представляват оценката за рисковете в икономиката. Ако икономиката е заплашена от много рискове, то лихвените проценти, които банките определят би трябвало да са високи и по този начин те да овладеят косвено кредитирането, да овладеят косвено търговските банки така че да се намали потреблението и да се охладят на тези икономически процеси", обясни Кръстев. 

"Процесът с повишаването на лихвите ще върви дотогава, докогато централните банки решат, че икономиката може да издържи. Рязкото покачване на лихвените проценти води до затруднение на търговските банки в Западна Европа. Виждаме вече, че германската икономика се задъхва, тя е в стагнация. В България банките са свръхкапитализирани и тук нямаме такъв проблем", добави още икономистът. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии