1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Докога ще продължи увеличаването на лихвите?

Докога ще продължи увеличаването на лихвите?

Не се виждат устойчиви тенденции за овладяване на инфлацията, казва икономист

"Виждаме, че големите централните банки вдигат лихвите, за да се справят с инфлацията, която смятаха, че ще е временно явление. Напротив, инфлацията беше породена именно от политиката на централните банки и правителствата с много ниските лихвени проценти, които те налагаха и огромното парично предлагане, което вкарваха в обращение", каза пред businessnovinite.bg икономистът Михаил Кръстев.

По думите му не се виждат устойчиви тенденции за овладяване на инфлацията, да, тя намалява, но е далече от целта, която се гони. Икономистите в цял свят гонят инфлация 2%, а сегашните нива са далече от тази цифра. Много рано е да се говори за спиране покачването на тези лихвени проценти, смята той. 

Какво представляват лихвените проценти?

"Лихвените проценти представляват оценката за рисковете в икономиката. Ако икономиката е заплашена от много рискове, то лихвените проценти, които банките определят би трябвало да са високи и по този начин те да овладеят косвено кредитирането, да овладеят косвено търговските банки така че да се намали потреблението и да се охладят на тези икономически процеси", обясни Кръстев. 

"Процесът с повишаването на лихвите ще върви дотогава, докогато централните банки решат, че икономиката може да издържи. Рязкото покачване на лихвените проценти води до затруднение на търговските банки в Западна Европа. Виждаме вече, че германската икономика се задъхва, тя е в стагнация. В България банките са свръхкапитализирани и тук нямаме такъв проблем", добави още икономистът. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии