1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Депутатите ще мъдрят що е то „неприятна миризма"

БГ Бизнес

Екоминистерството иска да има дефиниция за такъв тип миризма

Да се разработи ръководство за моделиране на миризми, в това число дефиниране на термина „неприятна миризма". Освен това при издаване на комплексни разрешителни да се заложи изискване за изготвяне, изпълнение и редовен преглед на план за управление на миризмите за всички инсталации.  Това предложение отправиха към депутатите от политическия кабинет на екоминистерството. 

Този план следва да е основен инструмент за предотвратяване, справяне с интензивно миришещите вещества и контролиране на миризмата в промишлено съоръжение или съоръжение за отпадъци. 

Предложенията, както и констатираните резултати, бяха представени в презентация от зам.-министъра Ренета Колева. Тя обясни, че в рамките на работната група са били изискани становища от министерството на здравеопазването и министерството на регионалното развитие и благоустройството. От здравното ведомство предложили да се въведе етапност в процедурите по екологична оценка и оценка на въздействие върху околната среда, като първо от съответните компетентни органи по опазване на околната среда и водите се изрази становище относно степента на очаквания риск. А от регионалното - да се въведе количествено измерение на термина „системно емисионно нарушение". Пред депутатите Колева обясни, че по време на работната група са разгледани и примери със справянето на миризмите и от други държави, около 28 на брой.

Германия има дългогодишна регулация за миризми, добави тя. "Проблемът с миризмите е сложен. В различните страни той е уреден по различен начин. Няма уеднаквено законодателство", обясни екоминистърът Юлиян Попов. Той посочи, че ЕС не ни предлага някакво решение. "Имахме няколко точки на действие. Едната беше Русе, която е много популярна. Там свършихме много работа и има още много да се свърши. А в Разград, просто прекъснахме миризмите. Миришеше, сега не мирише", разказа той. По думите му именно казусът в Разград е бил много интерес и може заедно с доклада да се използва като отправна точка за решаване на други случаи, които имат такъв тип проблем.

Той уточни, че са успели през реката там да стигнат до източниците, от които идвали миризмите и да намерят решение. "Проблемите с миризмите нямат универсално нормативно решение. Трябва да се идентифицират на място, да се действа много активно, дори и с малко творчески подход понякога, но и с много строги мерки и контрол", категоричен бе Попов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии