1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Радан Кънев: Индустрията трябва да осъзнае, че Зеленият преход е шанс, а не проблем

Радан Кънев: Индустрията трябва да осъзнае, че Зеленият преход е шанс, а не проблем

Пред bTV Бизнес Новините евродепутатът коментира какви са възможностите за бизнеса в най-засегнатите райони у нас

Териториалните планове, които България изпрати в Брюксел предвиждат намаляване на емисиите от въглищните централи до 2030-та г., а до 2038 г. – тяхното поетапно извеждане от експлоатация.

Снимка: btvnovinite.bg

В документите се посочва още, че в първата етапна година в най-засегнатата област – Стара Загора, трябва да бъдат разкрити поне 12 хил. работни места в други сектори, за област Перник  ще са необходими 1500 работни места, а за Кюстендил – 2200.

Как мислите, реалистично ли е разкриването на този брой работни места в посочения срок?

Да, реалистично е. Обемите на работа на въглищните централи неизбежно ще намаляват по икономически причини, хора ще бъдат съкращавани.

Инвеститорски интерес има – има български със сигурност, предполагам има и немалко чуждестранни инвеститори. Всички те обаче очакват на първо място съответните градоустройствени и урбанистични решения – изграждането на пълноценна инфраструктура за модерни индустрии. 

Откъде ще бъдат осигурени средствата за това?

Единственият начин за успешно икономическо развитие, ускорено, каквото е нужно, и ускорена индустриална модернизация в този регион, е да бъдат включени средства от българския държавен бюджет и от европейския бюджет. Съвсем не само прочутия План за възстановяване и устойчивост и плановете за справедлив преход, има и други такива ресурси. Но тези пари да бъдат двигател на частната инициатива, без частни инвеститори няма как да се разреши един такъв въпрос.

Сигурен съм, че трябва максимално бързо да се работи в тази посока, защото доверието на гражданите в този процес на енергиен преход ще се изгради само тогава, когато новите работни места бъдат откривани преди закриването на старите. 

Какви възможности стоят пред България по пътя на Зеления преход?

България може да навлезе на пазари, на които да бъде пионер, да бъде лидер. Като тук говоря за батерии, електродвигатели, водород и приложение на водорода в металургията, за процеси на трансформация на металургията, в която България е силна, разполага с инвестиционен ресурс. Възможности има и в удължаване на т. нар. на вериги за доставка – не просто да изнасяме мед, но да произвеждаме ключови за този енергиен преход продукти от мед, да бъдем износители за цяла Европа. Имаме такива възможности и затова най-голямото предизвикателство е в мисленето на лидерите ни – цялото парламентарно мнозинство да работи консолидирано в тази посока.

 

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии