1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Адриан Николов: БНБ дава сигнал на банките при отпускане на жилищни кредити

Адриан Николов: БНБ дава сигнал на банките при отпускане на жилищни кредити

Какво се променя за кредитополучателите с новите правила?

 

Темата за новите правила, които БНБ въведе за банките при отпускане на жилищни кредити коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ) в ефира на bTV. 

"БНБ дава един сигнал банките да включат малко повече фактори при взимането на решение дали да отпускат жилищен кредит. Много малко се променя за кредитополучателя - БНБ следи много внимателно пазара и е склонна да взима мерки, ако види сигнали за прегряване, но на този етап не смята, че трябва да се меси в него", каза икономистът.  

По думите му почти нищо не се променя в начина, по който банките работят в момента. 

"На този етап банките нямат проблем в поведението си, виждаме много ясна експанзия и това не е първият сигнал, че БНБ следи пазара", каза още Николов. 

"През 2022 г, когато ЕЦБ вдигна лихвата, кредитите и за бизнеса, и за потребителите се оскъпиха, тогава у нас банките не повишиха лихвите значително и това доведе до продължаваща експанзия", коментира експертът. 

Има ли прегряване на сектора?

"Динамиката е доста над ръста на икономиката и над ръста на доходите. За средсностатистическото българско семейство жилищното кредитиране става все по-скъпо", каза Николов. 

Той коментира още, че голямото жилищно кредитиране се случва за сметка на икономическия растеж. 

Съвети към кредитополучателите

Според икономиста класическото правило е 15-20% от доходите ни да отиват за кредит, но при настоящата инфлация, това е почти невъзможно. При взимане на кредит, хората трябва да следят за още фактори като това дали се очаква дългосрочна инфлация, дали има очаквания за спад на цените и др. 

Какво се случва на пазара на труда у нас?

Най-високите заплати все още са в ИТ сектора - за първото тримесечие на 2024 г. заплатите са над 5000 лв. средно брутно. Дори в кризата 2020 г. в този сектор добавяха нови работни места, каза Николов.  

От края на миналата година се наблюдава забавяне на новите работи места в ИТ сектора. Дългосрочно този сектор ще продължава да се разширява, а това забавяне в момента по-скоро е временна динамика, породена от преструктуриране на сектора, въвеждането на изкуствен интелект и др., коментира експертът. 

По думите му нашият ИТ пазар е 95% насочен към външни клиенти и промените в големите ИТ пазари засягат и него.  

Къде има недостиг на кадри? 

Николов коментира, че в момента наблюдаваме рекордно ниски нива на безработица - на месечна база 150-160 хил. човека, което е историческо дъно. През 2020 г. безработните достигнаха 300 хил. души. 50-60 хил. от тези 150-60 хил. са на пазара на труда от над 1 година.  В някои сектори като ресторантьорство, строителство разчитат на внос на работници от чужбина, поради липсата на кадри. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии