Бързи кредити и лихви от 500% - това ли е разбирането за абитуриентски бал?

Бързи кредити и лихви от 500% -  това ли е разбирането за абитуриентски бал?

Родители банкрутират покрай тържествата на децата си

 

Абитуриентските балове са в разгара си. С всяка година разходите по този тип тържества расте. От година на година абитуриентските тържества се организират като мини-сватби, което става все по-приета практика у нас. Освен харченето на големи суми за гардероба на абитуриентите, се наемат известни банди, а някои родители, баби и дядовци подаряват скъпи бижута.

Оказва се, че част от родителите, които не са преценили средствата, които ще им трябват, прибягват до бързи кредити. Това на момента им помага да се справят със ситуацията, но в дългосрочен план им играе лоша шега.

"Бързите кредити са с много високи лихви, стигат и минават 100%. Попринцип за бързите кредити има въведен със закон таван на годишния процент на разходите, но той често се заобикаля с различни такси. По този начин годишвият процент на разходите често набъбва до 500 и дори 700%. Имали сме много такива случаи", каза пред businessnovinite.bg Деян Василев, експерт от "Моите пари".

По този начин, ако вземете 3000 лева кредит, то ще се наложи да връщате в пъти по толкова.

Той съветва хората да не прибягват до бързи кредити. Банковите потребителски кредити поне са с ниска лихва от 5-6%. Но най-добре е разходите да се планират внимателно и по-рано.

В Македония родителите също банкрутират покрай баловете

Непрекъснато чуваме как хората се оплакват, че сме бедна държава, в която едва свързваме двата края, но когато настъпят абитуриентски тържества, подобни коментари се спират и всичко това, за да развърже портфейла, да не засрами детето, дори ако трябва семейството да яде сол и хляб през следващите месеци, пише сайтът vecer.press.

Майка на абитуриентка ни разказа, че от години заделяла пари за тази цел, за да няма проблеми, когато дойде балът. Друга пък през смях посочи, че има роднини в Европа, които са й дали назаем от парите, от които се нуждае, така че ще ги върне, когато може, но трябва да организира празника на детето си- както тя казва, "веднъж в живота завършваш гимназия."

Докато много семейства са готови да дадат малко състояние за по-луксозно пълнолетие, да не забравяме и зачестилите реклами, в които хуманни граждани даряват абитуриентски рокли и костюми на абитуриенти от социално слаби семейства. 

Така град Лозница в Сърбия осигури безплатно абитуриентско парти. Както съобщиха медиите, повече от 800 гимназисти в Лозница, както и техните родители, бяха зарадвани от новината, че абитуриентското тържество ще бъде безплатно. Разходите по организирането на бала на четирите гимназии в града ще бъдат поети от местната власт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст