1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Експерти обясняват колко дървесина е допустимо да се отсече в горите у нас (ВИДЕА)

Експерти обясняват колко дървесина е допустимо да се отсече в горите у нас (ВИДЕА)

39% от териториите на страната ни в момента са заети от гори, казват експертите

 

Държавата губи между 500 млн. и 1 млрд. годишно от неефективно използване на горските ресурси на страната. Това показва докла по поръчка на Асоциацията на българските ползватели на дървесина (АБПД).

  • Колко дървесина се добива в България?
  • Колко дървесина спрямо прираста може да се отсече според експертите в горския сектор?

По техни думи през 2022 г. у нас са отсечени и добити 7 644 млн. куб. метра дървесина, което е много под планирания и възможен добив. Цифрите за 2023 г. са 5 500 млн. куб. метра – най-ниските за последните две десетилетия.

Вижте във ВИДЕОТО кои гори са подходящи за сеч и кои не (Част 1): 

„Това са загубени 23 000 потенциални работни места“, казват от Асоциацията.

Един от основните показатели, по които се залага добива на дървесина у нас и в чужбина е т.нар. прираст. По думи на Петър Дишков, представител на АБПД и мениджър снабдяване с дървесина в „Кроношпан България“ устойчивото управление предполага 80% добив на дървесина спрямо прираста, както е масовата практика в Европа.

За сравнение по негови думи в България добиваме 50-55%, което влошава горските показатели – в последните години за първи път от десетилетие прирастът се забавя.

Посочените пропуснати ползи са изчислени на база използването на този потенциал – добив у нас до 80% на пприраста или конкретно за 2022 г. още около 3 000 млн. куб. метра.

„Отделно добавената стойност за икономиката ни, която също е пропусната, възлиза на 260 млн. лв. за конкретната година. Сметките за 2021 г. показват още по-сериозни загуби – пропуснати ползи в размер на над 1 млрд. лв. и повече от 30 000 работни места“, добавят от АБПД.

Официалната статистика показва, че , като по думи на Дишков 68-70% са държавни и се стопанисват от 6-те горски държавни предприятия.

„Държави като Хърватска, която можем да сравним географски с България, използва 80% от прираста си, като там имат и найхубавите дъбови гори“, казва още Дишков.

По негови думи в момента горския сектор дава 2,5 до 3% от БВП, като има потенциал да стигне до 5-6%.

Вижте във видеото кои гори са подходящи за сеч и кои не (Част 2): 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии