1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Путин подписа указ - забранява западни инвеститори да напускат страната

Свят

Инвеститори от т.нар. неприятелски страни няма да продават дялове в ключови енергийни проекти и банки до края на годината

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който инвеститори, подкрепили санкциите срещу Москва, имат забрана да продават дялове в ключови енергийни проекти и банки до края на годината, предаде Ройтерс.

Указът беше публикуван днес и влиза в сила незабавно.

Държавите от Запада и техните съюзници, сред които Япония, въведоха финансови ограничения срещу Русия след нахлуването в Украйна. Москва предприе реципрочни действия и създаде пречки за западните компании пред намеренията им да напуснат руския пазар.  

Путин може да издава специални актове за освобождаване от забраната в някои случаи по сделки, които трябва да продължат, се уточнява в указа. Правителството и централната банка трябва да подготвят списък с банки, който да бъде одобрен от Кремъл.

Забраната обхваща повечето големи финансови и енергийни проекти, в които чужденци вече притежават дялове, включително петролния и газов проект  „Сахалин-1“, отбелязва Ройтерс. Новият указ не се отнася за проекта „Сахалин-2“.

Британският енергиен гигант „Шел“ иска да се изтегли от проекта, докато правителството в Токио неколкократно изрази желанието си японските компании да запазят дяловете си в него.

Италианските банки „УниКредит“ (UniCredit ) и „Интеза“ ( Intesa), американската „Сити“ (Citi) и австрийската „Райфайзен“ (Raiffeisen) продължават да търсят варианти за излизане от Русия, а други като френската „Сосиете женерал“ (Societe Generale) и британската „Ейч Ес Би Си“ (HSBC) намериха начин да се изтеглят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии