Руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото когато нахлу в Украйна

Руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото когато нахлу в Украйна

Ето какви заплати предлага страната на онези, които влязат в армията в момента

 

Руската армия "всъщност вече е по-голяма с 15%" отколкото беше, когато нахлу в Украйна“, каза генералът от американската армия Кристофър Каволи, върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа, по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, цитиран от Business Insider.

Снимка: Reuters

„Русия е на път да командва най-голямата армия на континента“, каза Каволи.

„През изминалата година Русия увеличи числеността на войските си на фронтовата линия от 360 000 на 470 000“, продължи Каволи, добавяйки, че увеличените числа произтичат от това, че Русия повиши наборната си възраст от 27 на 30 години.

Снимка: Reuters

Увеличението, каза Каволи, означава, че Русия е в състояние да разшири „групата от налични военнослужещи с 2 милиона за години напред“.

„Накратко, Русия е на път да командва най-голямата армия на континента“, каза Каволи.

Колко пари получават руските войници?

Руските региони предлагат различни пакети, докато се конкурират за новобранци. Еднократните бонуси при постъпване в армията вече могат да достигнат повече от 1 милион рубли (11 000 долара), в допълнение към месечната заплата от 2150 до 2700 долара, която вече е около три пъти средната заплата в Русия. Семействата на войниците също получават големи плащания в случай на сериозно нараняване или смърт, казва Financial Times.

Според публикаци в същата медия десетки хиляди осъдени престъпници са изпратени на фронтовата линия с обещанието за амнистия след завръщането им.

Снимка: Reuters

С изчерпването на този резерв властите през март приемат закон, насочен към предлагане на подобна сделка на заподозрените в криминални дела.

Get Lost

Григорий Свердлин, основател на проекта „Изгуби се“ (Get Lost), който помага на руснаците да избягат от военна служба, каза, че има очевиден недостиг на войници и че градовете поставят огромни билбордове, рекламиращи предлаганите заплати.

Снимка: Reuters

„Огромни суми пари. Но въпреки това хората не достигат", казва той.

Организацията Get Lost помага както на руски граждани да избягат от наборната служба, така и на руски войници да дезертират и да избягат от страната или да се предадат на Украйна, като същевременно предоставя правна, финансова и психологическа помощ на тези, които се нуждаят от нея.

Снимка: Reuters

За тези, които не могат да напуснат или желаят да останат в Русия, организацията предоставя финансова подкрепа и помощ при намирането на подслон. Освен това в Русия има хора, които предлагат „празна селска къща или няколко празни места в общежитие“, за да приютят онези, които „се крият от мобилизация“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст