Русия заяви, че Путин няма да загине в самолетна катастрофа, защото техните самолети „са много надеждни"

Свят

Наскоро авиационни произшествия отнеха живота на иранския президент Ебрахим Раиси и вицепрезидента на Малави Саулос Чилима

 

Руски официален представител твърди, че лидерът на страната Владимир Путин няма да попадне в самолетна катастрофа, ако пътува с местен самолет, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от Business Insider. 

"Руският президент използва вътрешни самолети. Това са много надеждни превозни средства", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Снимка: iStock

Песков говори на брифинг за пресата, когато беше попитан за неотдавнашните авиационни произшествия, които отнеха живота на иранския президент Ебрахим Раиси и вицепрезидента на Малави Саулос Чилима. 

Раиси е летял над Северозападен Иран, когато хеликоптерът му се разби на 19 май. На борда на хеликоптера се намираха и външният министър на Иран, губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан и други официални лица. Никой не оцеля при смъртоносния инцидент.

Чилима загина в самолетна катастрофа заедно с девет други пътници във вторник. Президентът на Малави Лазарус Чаквера заяви, че самолетът на Чилима е бил намерен „напълно разрушен“ близо до хълм в северната част на Малави. 

Песков обаче заяви, че подобни инциденти са малко вероятни с руски самолети, предвид строгите руски стандарти за безопасност

"Всички машини в нашата страна, които превозват граждани, също се поддържат на необходимото ниво. В това отношение има много строги стандарти, които, разбира се, се спазват", каза Песков.

„Имаме контролни органи“, продължи той. „Системата работи.“

Снимка: EPA

Със сигурност Русия няма най-добрите резултати по отношение на безопасността на полетите.

През февруари Центърът за оценка на данните за катастрофи на реактивни самолети (JACDEC) разкри, че инцидентите с безопасността на полетите в Русия са се увеличили повече от два пъти през изминалата година - от 37 случая през 2022 г. до 81 през 2023 г.

Проблемите с безопасността на полетите в руската авиационна индустрия до голяма степен се дължат на осакатяващите икономически санкции, които Западът наложи след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст