1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Италианските села ще бъдат съживени с 1 млрд. евро

Свят

Националният план за възстановяване от пандемията включва и Национален план за селата

Италия получава близо 200 милиарда евро европейски средства, които трябва да вложи по възможно най-добрия начин в икономиката, инфраструктурата, туризма, регионалното развитие, околната среда, енергетиката и много други области.

Националният план за възстановяване от пандемията включва и Национален план за селата като това перо е на обща стойност 1 милиарда евро. От тях 580 милиона ще отидат за най-малко 229 села, избрани чрез конкурси в италианските общини и области. Останалите 420 милиона евро отиват за 21 села, излъчени от всяка една италианска област и автономна провинция. Всяко едно от тези 21 села получава по 20 милиона евро, като целта е средствата да бъдат усвоени рационално до 2026 г.  

Финалистите са разнородни като местоположение, природа и климат. Всяко едно от селата си има своя вековна история и специфични традиции, например производство на вино, на сирена, отглеждане на маслини, лозарство, овцевъдство, производство на вълна и др.  

Снимка: istockphoto.com

Общото между всички населени места е това, че при тях е настъпило поетапно обезлюдаване още през миналия век. Днес две от селата са пусти, а други са по този път. Трети оживяват само през лятото, когато са посещавани от туристи, но това не е достатъчно, за да ги задържи за повече от няколко дни в тях.

Според плана за усвояване на заложените средства се предвижда тези 21 села да бъдат основно трансформирани. В тях ще се прокара широколентов интернет, ще се ремонтират къщите, ще се подобрят пътищата, водещи до тези населени места. Селата ще бъдат превърнати в подходящ дом за живеене за възрастните, но и в привлекателно място за младите, които благодарение на интернет ще могат оттам да се изявяват като дигитални номади. Предвижда се някои къщи да бъдат превърнати в споделени работни пространства, а други - в хотели.

Снимка: istockphoto.com

Част от средствата ще бъдат използвани за ремонтиране на историческите обекти в селата, някои от които са пострадали сериозно от земетресения, а други просто са били оставени на произвола на времето и настъпващата природа.

Експерти са категорични, че всяко едно от тези села може да се превърне в подемна сила за икономиката. Дали проектът за възраждане на селата ще успее и след четири години те ще изглеждат оживени и модернизирани, ще зависи до голяма степен и от изхода от парламентарните избори на 25 септември в Италия и от политическата воля на следващите управляващи на страната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии