1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Ще пътувате в Европа? Вижте какви са магистралните такси в различните държави

Ще пътувате в Европа? Вижте какви са магистралните такси в различните държави

Businessnovinite.bg извади основните такси в държавите, които българите най-често посещават

Времето се затопля и хората все повече мислят за пътуване и почивки. Накъдето и да тръгнем все опираме до магистралните такси. Дори да пътуваме със самолет, в конкретната държава наемаме кола под наем и пак трябва да плащаме тези такси. За да ви улесни, businessnovinite.bg извади основните такси в държавите, които българите най-често посещават.

Гърция

Магистралните такси се заплащат за преминаването на повечето магистрали и се събират на пунктовете за изминат участък. Задължението за заплащане на пътни такси за магистралите важи за всички моторни превозни средства от мотоциклети до превозни средства с тегло над 3,5 t. Плащането може да се извърши с пари в брой в евро, кредитна карта или бордово устройство, което благодарение на оперативната съвместимост на GRITS може да се използва на всички магистрали. 

Трябва да планирате от 4 до 16 евро за използването на повечето участъци от пътя.

Магистрала Солун- Ламия- 15,40 евро. Ламия- Атина- 11,05 евро.Йоанина -Антирио 12,75 евро. Патра- Атина-11,30 евро. Каламата-Коринтос- 12,95 евро. Най-скъпа е таксата на Типия-СКомотини- 20,60 евро.

Италия

Таксите по магистралите в Италия се събират под формата на пътни такси, които могат да бъдат платени в брой, чрез платежна карта или карта за гориво, директно на пунктовете за събиране на такси. За преминаването на някои тунели също се събират такси. На магистрала Pedemontana Lombarda северно от Милано се използва система за свободен поток за събиране на магистрални такси и след нейното използване се заплащат допълнителни такси. Бордовото устройство Telepass и предплатените карти Viacard са достъпни за редовните потребители на магистралата за улесняване на плащането. 

Милано-Рим- 41,90 евро. Милано-Бари- 64,40 евро. Тарвисио-Венеция- 18,20 евро. Сан Ремо- Милано- 25,50 евро.

Няколко тунела са изградени на границата със съседните държави в италианските Алпи в северната част на страната. За преминаването на тези тунели се събират такси.

Тунелът Сан Бернард- 31 евро. Монт Бланк тунел- 51 евро. Tunnel du Fréjus- 55 евро.

Португалия

Таксите за магистрали в Португалия се събират на пунктовете за изминат участък и се прилагат за всички видове превозни средства, т.е. мотоциклети, автомобили и превозни средства с максимално разрешено тегло над 3,5 t. Пътищата с такси в Португалия са разделени според начина на плащане, на някои магистрали е разрешено ръчно плащане и е възможно да платите такса в брой или с кредитна карта, в други случаи таксите могат да се плащат автоматично само с помощта на системата EasyToll, Via Verde бордово устройство, предплатена Toll Card или неограничена 3-дневна Toll Service карта.

Лисабон-Порто- 21,10 евро. Лисабон-Фаро- 23,80 евро. Вилар Формосо- Лисабон- 19,75 евро. Валенца-Порто- 9,55 евро.

Испания

В Испания има два вида главни магистрали: Autovías (A) и Autopistas (AP). Autovías са държавна собственост и са безплатни, което означава, че можете да ги използвате без да плащате никакви такси. От друга страна, Autopistas са частни магистрали, които изискват плащане на пътни такси за използването им.

Таксите се плащат за преминаването на основните магистрални маршрути в страната и се събират на пунктовете за магистрали. Пътните такси могат да се плащат в брой или с кредитна карта на пунктовете за изминат участък, чрез бордовото устройство Via-t и на някои места също чрез мобилното приложение Awai. 

На повечето испански магистрали размерът на таксата зависи от изминатото разстояние. Като цяло трябва да очаквате да платите около 10 евро на 100 км. На тол кабината трябва да изтеглите билет, който се плаща само при смяна или излизане от магистралата. Кабинките със зелена стрелка са с персонал.

Маршрутът от Сарагоса до Билбао е най-скъпият с 32,05 евро, докато маршрутът от Ла Коруня до Карбало е най-евтиният с 2,50 евро. 

Унгария

Винетките в Унгария се продават само в електронен вид и могат да бъдат закупени чрез интернет на ematrica.nemzetiutdij.hu, чрез мобилните приложения на търговците по договор и на обичайните места за продажба като бензиностанции и магазини в близост до граничните пунктове.

Винетката за 10 дни струва 32 лева.

Румъния

Печатът за магистрала е задължителен в Румъния не само на магистралите, но и на други държавни пътища, с изключение на тези в общините. За превозни средства до 3,5 т се продават винетки със срок на валидност 7 дни, 30 дни, 90 дни и 12 месеца и могат да бъдат закупени като електронни винетки в интернет, както и на обичайните места за продажба като бензиностанции. Винетката за 7 дни е 6 лева.

Освен винетката, на някои места в южната част на страната се събират и мостови такси при преминаване на река Дунав.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии