1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Топ 5 на най-мистериозните подземни градове

Топ 5 на най-мистериозните подземни градове

Вероятно не сте чували за повечето от тях

 

От древни скривалища до бункери от ерата на Студената война, това са най- удивителните селища под повърхността на Земята.

Бърлингтън

В случай на ядрен удар от времето на Студената война най-важните членове на британското правителство биха се оттеглили в подземен комплекс от 35 акра, разположен на 100 фута под село Коршам. Този „Бункер Бърлингтън“, както е кодово име, е построен за първи път през 50-те години на миналия век от поредица от съществуващи тунели и каменни кариери.

Съдържаше офис помещения, кафенета, телефонна централа, медицински съоръжения и спални помещения - всичко това, предназначено да поддържа живота на британския министър-председател и около 4000 други ключови правителствени служители по време на извънредна ситуация. Имаше дори вътрешно студио на BBC, което премиерът можеше да използва, за да се обърне към обществеността. Въпреки че никога не е била пусната в активна употреба, съоръжението в Бърлингтън остава частично работещо до 2004 г., когато най-накрая е изведено от експлоатация и разсекретено, пише history.com.

Орвието

Италианският град Орвието на хълм е известен със своите бели вина и живописна архитектура, но най-мистериозните му чудеса се крият под земята. Започвайки с древните етруски, поколения местни жители си пробиват път дълбоко във вулканичните скали, върху които първоначално е построен градът. Подземният лабиринт първоначално е бил издълбан за изграждане на кладенци и цистерни, но през вековете се е разраснал, за да включва повече от 1200 преплитащи се тунела, пещери и галерии.

Подземният град на Орвието също често е бил използван като скривалище по време на борби. През Втората световна война хората все още използваха определени участъци като бомбоубежища.

Деринкую

Подземният град Деринкую е древен подземен град на няколко нива в квартал Деринкую в провинция Невшехир, Турция.

Вулканичният скален пейзаж на турския регион Кападокия е изпъстрен с няколко различни подземни града, но може би никой не е толкова обширен или толкова впечатляващ като Деринкую. Този лабиринтен комплекс датира от около 8 век пр.н.е. и най-вероятно е построен, за да служи като убежище по време на периоди на война и нашествие. Имайки предвид това, неговият 18-етажен интериор беше самостоятелен метрополис, който включваше вентилационни шахти, кладенци, кухни, училищни стаи, маслени преси, баня, винарна и жилищно пространство за около 20 000 души.

Когато е заплашено от атака, всяко ниво на града може да бъде затворено зад монолитни каменни врати. Историците смятат, че хетите или фригийците са били сред най-ранните строители на Деринкую, но по-късно той е бил зает и разширен от множество други групи, включително християни от византийската епоха, които са оставили колекция от подземни фрески и параклиси. Въпреки дългата си история, градът не е преоткрит до 60-те години на миналия век, когато местен жител се натъква на някои от тунелите му, докато реновира дома си.

Наурс

Разположен в северна Франция, подземният град Наурi включва две мили тунели и повече от 300 изкуствени стаи - всички те скрити на около 30 фута под гористо плато. Мястото започва живота си около трети век като част от римска кариера, но по-късно е разширено в подземно селище, след като местните започнали да го използват като скривалище по време на войните и нашествията през Средновековието. Той имаше достатъчно място за 3000 жители и включваше собствени параклиси, конюшни, кладенци и пекарни.

Пещерите Наурс са били затворени за десетилетия, преди да бъдат отворени отново през 19 век като туристическа атракция. 

Лалибела

През 12 век от н. е. благочестив крал наредил изграждането на 11 привлекателни християнски църкви в етиопското село Лалибела. Този „Нов Йерусалим“ е забележителен с това, че е бил оформен отгоре надолу: всичките му църкви са изсечени от вулканична скала под земната повърхност и след това издълбани, което им придава вид, сякаш са израснали директно от земята.

Най-емблематичната сграда е кръстообразната църква „Свети Георги“, която е изсечена от монолитен парче камък в изкоп с дълбочина 100 фута. След това е свързан с останалата част от комплекса чрез мрежа от подземни проходи, скрити пещери и катакомби. Легендата разказва, че изграждането на Лалибела е отнело само 24 години, но много историци смятат, че всъщност е завършено на етапи в продължение на няколко века. Сега селото се счита за свещено място за Етиопската православна църква и неговите подземни места за поклонение продължават да привличат до 100 000 поклонници всяка година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии