1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Младите вярват, че ще забогатеят от заплата, но ето защо грешат

Финанси

Въпреки че високата заплата играе важна роля за увеличаване на материалните активи, тя сама по себе си не може да ви направи по-богати

 

Да станеш богат в наши дни е трудно, но не и невъзможно постижение. В повечето случаи то изисква внимателно планиране и дългосрочна стратегия, която включва редица компоненти, като бюджетиране, инвестиране и добро управление на капитала, пише "CNBC" в материал по тази тема.

Ново проучване на компанията за финансови услуги Empower показва, че 67% от милениалите и поколението Z казват, че най-важният фактор за изграждане на богатство е заплащането, което получават за работата си.

За тях това е по-важно от други фактори като липса на дългове, стабилност на работата и пестелив начин на живот.

Снимка: iStock

Въпреки че високата заплата играе важна роля за увеличаване на материалните активи, тя сама по себе си не може да ви направи по-богати, ако не използвате тези пари ефективно.

„Истинският ключ към изграждането на богатство е каква част от заплатата ви остава и каква инвестирате“, каза Скот Джонсън, финансов анализатор и главен инвестиционен директор в Adell, Harriman and Carpenter Inc., пред CNBC.

Можете да запазите част от тази сума в спестовна сметка – винаги трябва да имате резерви в брой за спешни случаи. Но инвестирането в активи като акции, облигации или собственост ще помогне на парите ви да растат в дългосрочен план.

Ако спестените пари просто „седят под матрака ви“, тяхната покупателна способност може да намалее с течение на времето поради причини като инфлацията.

Инвестирането в евтини индексни фондове е изпитан във времето и одобрен от милионерите метод за натрупване на богатство с почти всякакви доходи, добавя експертът.

Снимка: iStock

Индексните фондове са практичен начин за инвестиране, защото често са евтини и ви позволяват да залагате на различни акции, създавайки автоматична диверсификация. По този начин вашето портфолио не е обвързано с успеха на конкретни компании, което му позволява да преодолее по-добре всяка волатилност на пазара.

Дори и да не можете да си позволите да заделяте много, добре е да си създадете навик да инвестирате каквото можете.

За разлика от парите в разплащателна сметка, инвестициите се възползват от силата на сложната лихва, която се печели чрез комбиниране на възвръщаемостта, както и на първоначалната инвестиция, така че вашите пари растат по-бързо.

„Изграждането на богатство означава балансиране на живота тук и сега и заделяне на достатъчно спестявания, за да растете за вас. Колкото по-дълъг е процесът, толкова по-устойчиво богатство ще можете да изградите“, съветва Скот Джонсън.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии