1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

80/20: Какво представлява принципът за спестяване на Парето?

80/20: Какво представлява принципът за спестяване на Парето?

Правилото за разпределение на парите 80/20 и как да го накарате да „работи за вас“

Формулата за спестяване на пари 80/20 не е за всеки и ключът към нея е да я коригирате, докато започне да „работи за вас“.

Всички искаме да спестяваме, но как?

Всички искаме да спестяваме, а как да го направим, как да планираме доходите и дали заплатата е достатъчна, за да покрие нуждите и желанията.Тук ще ви обясним как работи формулата за спестяване 80/20, разработена според така наречения „Принцип на Парето“.

„Принципът на Парето“ или „Законът на Парето“ е открит за първи път от италианския икономист Вилфредо Парето през 1897 г., доказвайки, че нещата работят по очаквано небалансиран, но математически безпогрешен начин.

Идеята е следната: Правилото е да спестяваме 20% от нетния доход и след това да харчим останалите (50% за това, от което се нуждаем, плюс 30% за това, което искаме, и всичко това съставлява 80% от потреблението ни).

Ако надхвърлим 80% от това, от което се нуждаем и което искаме, се счита, че харчим повече, отколкото можем да си позволим и това може да е причина да задлъжнеем.

Как да приложим формулата за спестяване на пари?

За тези, за които бюджетирането не е тяхната силна страна, тази формула може да е решението.

Един от съветите е да коригирате собствения си начин на живот, да намерите баланс между харчене и спестяване и да мислите малко повече за бъдещето.

„Принципът на Парето“ предполага, че е много важно да се дефинират правилно нуждите и желанията.

Важно правило е да бъдете устойчиви на неуспехи, затова идеята може да не работи за всички, тъй като хората имат различен начин на живот, навици за харчене и спестяване, цели, настроения и нива на доходи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии