1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Кои са най-скъпите метали в света?

Топ 5

Те са привлекателни за инвестиции 

 

Металите са група вещества, които в чист вид имат блестяща повърхност и провеждат относително добре електричество и топлина. 

Най-скъпите метали в света

Често терминът се среща в науката, физиката и астрофизиката.  

Свойствата, промишлените употреби, недостигът и разходите за придобиването на тези вещества определят тяхната стойност, което ги прави привлекателни за инвестиции. Ето кои са 10-те най-скъпи метала в света: 

10. Рений  

Реният е открит сравнително скоро (през 1925 г.). Този рядък метал има способността да издържа на окисление, дори при много високи температури (над 1300 градуса). Реният намира много приложения в аерокосмическото инженерство, където се изисква екстремна температурна устойчивост, като ракетни дюзи или турбинни лопатки. Има и отлична електрическа проводимост, така че често се среща в електрически компоненти като ключове и релета. Освен това, реният се използва като катализатор при рафинирането на петрол.  

Цена: $1417 за килограм; 

9. Осмий  

Това е най-плътният и един от редките метали в света. Осмият е твърд и крехък, като има синкаво-сив вид, когато е в бижута. Въпреки че има общи приложения, той практичен не е метал за производство, поради неговата токсичност и висока точка на топене. Рядкостта и високата цена на материала ограничават употребата му. Осмият е сред най-скъпите вещества на земята и се продава на същата висока цена повече от две десетилетия. 

Цена: $400 за тройунция;  

8. Рутений 

Рядък метал, който се оползотворя за втвърдяване на други такива, включително платина и паладий. Прилича на първия, но е по-рядък, по-твърд и по-крехък. Масовото използване на рутений в световен мащаб е близо 20 тона и се очаква да нарасне с нарастване на производството на електроника. Други негови приложения са в микроелектроника и в чувствителни към багрило слънчеви клетки. Има феромагнитни свойства при стайна температура, което го прави полезен в сензори и твърди дискове. 

Цена: $465 за тройунция; 

7. Платина  

Има отразяващи свойства и се намира в платинени руди като сперилит, коперит и като страничен продукт от руда, рафинирана за мед и никел. Такива има в Южна Африка, който е най-големият износител, както и в Канада и в Русия. Основната употреба на платината е в каталитични конвертори, в дизелови превозни средства. Скорошните намаления на краткосрочните доставки доведоха до повишаване на цените на платината.  

Цена: $852 за тройунция;  

6. Злато 

Златото е метал с жълт цвят, както и с привлекателна яркост и лъскав вид. Преди време Южна Африка бе водещ износител, но към днешна дата такива са Китай, Австралия и Русия. Чистотата на златото се категоризира с помощта на каратната система - измерване на съотношението на златото към други сплави. Среща се естествено в неговата изключително ковка и най-чиста форма. Стойността на златото е сравнително стабилна, тъй като се смята за сигурно убежище за инвестиции. Всъщност, цените на златото са склонни да се покачват, когато икономиката е в рецесия. 

Цена: $1937 за тройунция; 

 


5. Паладий 

Паладият е друг ценен благороден метал и се среща в бижута, за създаване на сплав от бяло злато. Освен това, има много индустриални приложения - в електрониката, стоматологията и изпускателните системи в бензиновите превозни средства. Количеството произведен паладий на година е по-ниско от търсенето през последните 10 години. По-голямата част от него идва от Русия, Южна Африка, Канада, САЩ и Зимбабве. Южна Африка допринася за 40% от световното годишно производство на паладий.  

Цена: $2697 за тройунция; 

4. Лутеций 

Това е сребристо-бял елемент. Лутецият е не само сред най-редките метали, но е и един от най-скъпите. Открит през 1907 г. в Париж, той дължи името си на римското име на града (б.а. - Lutetia). Способността му да подобрява съхранението на информация го прави ценен компонент в съвременната електроника. Въпреки че може да е с висока цена, значението на лутеция в най-модерната технология го прави инвестиция, която си заслужава.  

Цена: $10 000 за 100 грама; 

3. Иридий 

Иридият е един от най-редките елементи и е вторият по плътност метал на земята. Продукт от добива на никел, той е най-устойчивият на корозия. Има сребристо-бял външен вид в чистата си форма. Среща се в по-големи количества в метеоритите, отколкото в земната кора. Най-големите находища на иридий са във вулканичния комплекс “Бушвелд”, близо до кратера “Вредефорт”, в Южна Африка.  

Цена: $15 000 за тройунция; 

2. Родий 

Той е рядък член на платинената група с глобално годишно търсене от 32 тона. Устойчив е на химични реакции и често намира приложение в платинените сплави за защита на металите от окисляване при високи температури. Използването на родий в автомобилната индустрия поддържа високо ниво на търсене. В бижутерията има отражение за галваничното покритие на златото с метална сплав като никел или паладий.  

Цена: $20 250 за тройунция; 

1. Калифорний 

Калифорният, най-скъпият метал в света, е синтезиран за първи път през 1950 г. в Калифорнийския университет, в Бъркли. Той се получава чрез облъчване на кюрий в ядрен реактор, последвано от сложни химически разделяния. Със само няколко шепи от него, произведени някога, този елемент остава силно търсен в различни индустрии, включително ядрената и медицинската. 

Приблизителна цена: $27 млн. за грам;  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии