1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Бедността в Европа – кои страни са на дъното и кои на върха?

Топ 5

Международния валутен фонд (МВФ) посочи най-бедните страни в Европа за 2023 г.

 

Европа е континент с голямо разнообразие и контрасти в икономическото развитие, жизнения стандарт и социалната защита на своите граждани. Някои страни са богати и напреднали, а други са по-бедни.

Но кои са най-бедните страни в Европа и какви са техните годишни доходи? И какви са причините за лошото им икономическо състояние?

По данни на Международния валутен фонд (МВФ) за 2023 г. най-бедната страна в Европа е Украйна с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от едва 3200 долара.

Украйна е страна, изправена пред политическа нестабилност, военен конфликт, корупция и икономическа криза. Нейните основни експортни партньори са Русия и Европейският съюз (ЕС), но отношенията с тях са обтегнати от една страна заради анексирането на Крим от Русия и от друга страна, заради амбициите на Украйна за интеграция в ЕС.

На второ място е Грузия с БВП на глава от населението от 4600 долара. Грузия е страна с богата култура и природна красота, но също така и слаб институционален капацитет, висока безработица и ниска производителност. Грузия подписа споразумение за влизане с ЕС, но все още има проблеми с разрешаването на спорове с Русия за непризнатите региони Абхазия и Южна Осетия.

На трето място е Молдова с БВП на глава от населението от 5000 долара. Молдова е най-малката държава в Европа по площ, но и една от най-бедните. Тя е изправена пред политическа нестабилност, висока корупция, ниска конкурентоспособност и трудова емиграция. Молдова е подписала споразумение за присъединяване в ЕС, но също така има сложни отношения с Русия, която подкрепя сепаратисткия регион Приднестровието.

На четвърто място е Босна и Херцеговина с БВП на глава от населението от 6100 долара. Босна и Херцеговина е страна, която се възстановява от травматична война през 90-те години, но все още има слаб икономически растеж, висока безработица, ниска инвестиционна активност и сложна политическа система. Босна и Херцеговина има статут на кандидат за членство в ЕС, но трябва да осъществи реформи за хармонизиране с европейските стандарти и принципи.

На пето място е Беларус с БВП на глава от населението от 6300 долара. Беларус е страна със силна държавна намеса в икономиката, ниска диверсификация на износа и зависимост от руски енергийни източници. Беларус е изправена пред политическа криза заради оспорваните президентски избори през 2020 г., които предизвикаха масови протести и репресии.

Македония е на шесто място с БВП на глава от населението от 6400 долара. Македония е страна, която има икономически растеж, но и структурни проблеми като висока безработица, ниска инвестиционна активност, слаб иновативен потенциал и неефективна публична администрация. Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г., но все още не е започнала преговори за присъединяване заради спора с Гърция за името, решен с Преспанското споразумение през 2018 г., но и заради ветото на България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии