1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Топ 5 знака, че е време да напуснете работата си

Топ 5
 

1. Не учите (а искате да го правите)

Нормално е да преминавате между периоди на по-висок растеж и периоди на силни трусове в кариерата си. Може би през последната година е било облекчение да работите добре в зоната си на комфорт и това е била единствената причина да сте на настоящото си работно място. Но ако надигате глава от бюрото, огледате се и не виждате възможност за развитие, то помислете дали то не е другаде.

Капанът: Понякога пет години опит са просто... една и съща година опит, пет пъти повече. Това наистина може да попречи на кариерата ви, затруднявайки интервютата или позициите, за които смятате, че трябва да сте квалифицирани досега. Работодателите, които ви интервюират задълбочено, ще разберат дали сте в застой и не е лошо да им го обясните.

Преди да напуснете: Говорете с вашия мениджър какви възможности за растеж вижда за вас. Особено, ако лично сте се борили по някаква причина (включително, например, преживяването на глобална пандемия), си струва да поставите въпросa на масата. Дайте да се разбере, че сте готови да поемете повече работа, но да се развивате.

Снимка: iStock
2. Учите механизми за работа, а не умения

Всяка организация има странности, които хората заобикалят. Може би отчитането на свършена работа е прекалено трудно или мениджърът на вашия мениджър е доста пунктуален, или културата е твърде изискваща, за да ви хареса.

С течение на времето се научаваме да се справяме с тези неща – отделяме допълнително време за докладите, уверяваме се, че отделяме време, за да подадем на пунктуалния човек нашите идеи или се учим как да обсъждаме по-настоятелно.

Капанът: Понякога организациите са (или стават) достатъчно токсични, че инвестираме повече време в разработването и усъвършенстването на механизмите за справяне, отколкото в реалните умения. Ако вашият списък с неща, които трябва да развиете, наистина е списък с неща, които няма да ви се налага да правите в по-функционална среда, е време да си тръгнете.

Преди да се откажете: Говорете с някой, на когото имате доверие, който не само ще ви подкрепи, но и ще ви предизвика да си зададете правилните въпроси. Важно е те да имат гледна точка извън фирмата или екипа или поне безпристрастна гледна точка (някой, който също е в същите механизми за справяне). Предишен мениджър, близък приятел в индустрията, всички те могат да бъдат подходящи хора, към които да се обърнете. В идеалния случай те ще могат да проверят какво ви притеснява и да зададат жизненоважни въпроси, като например дали прекалявате и дали тревата наистина би била по-зелена другаде.

Снимка: Getty/Istock Photos
3.Чувствате се морално противоречиво относно наемането на ваши приятели в компанията

Не е нужно всички да искаме да работим заедно с близките си хора, но обикновено, когато се колебаете да препоръчате компанията на ваш приятел като добро работно място, означава проблем. Ако приятелите ви заслужават по-добро място за работа от това, защо и вие да не го заслужавате?

Капанът: Хората са склонни да не забелязват проблемите на новото си работно място, за сметка на това на което са в момента и понякога „лошите неща“ на новото място са същите като на предишното, но сме склонни да ги неглижираме и ‚демонизираме“ старото.

Преди да напуснете: „Прегарянето“ може да ни накара да се чувстваме незаинтересовани към нещата, на които обикновено бихме се радвали. Опитайте да си вземете истинска почивка от работата и вижте как се чувствате.

Снимка: Getty/Istock Photos
4.Работата ви влияе върху самочувствието ви

Ако настоящата ви работа ви кара да сте неуверени, значи имате проблем. Като правило, с течение на времето трябва да се чувствате по-способни, а не по-малко. Това е особено в случая, когато можете да погледнете постиженията си и начина, по който се отнасяте към вас.

Капанът: След като спрете да се чувствате ценени и започнете да се съмнявате в себе си, става все по-трудно да намерите нещо друго. Не сте ценени, не се чувствате успешни там, където сте, така че защо някъде другаде ще ви ценят и защо бихте били по-успешни другаде? Истината е, че успехът е продукт на лични фактори и фактори на околната среда. Може би всичко, от което се нуждаете, е различна среда, която да ви помогне да процъфтявате.

Преди да се откажете: Отделете време за задълбочено и (доколкото е възможно) безпристрастно да прегледате нещата, които подкопават увереността ви. 

Снимка: iStock
5.Работата ви се отразява физически

Стресът е физически. В момента, в който забелязвате често ускорение на пулса… имате проблем.

Капанът: Физическите ефекти на стреса могат да се промъкнат върху нас и когато не се чувствате добре, стресът от търсенето на друга работа да ви повли    яе още по-зле.

Преди да напуснете: Създайте си здравословни навици! Ако не теглите черта и не си тръгнете след в 18 часа, ще бъдете ли по-уважавани?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии