За първи път в историята: робот се самоуби заради бърнаут

За първи път в историята: робот се самоуби заради бърнаут

Ето какво точно се е случило с държавния служител- робот

 

При изненадващ обрат на събитията, държавен служител-робот, работещ за градския съвет на Гуми в Южна Корея, предизвика национален дебат след като се самоуби. Това е първият такъв случай. Инцидентът се случи около 16 часа миналия четвъртък, оставяйки общността едновременно озадачена и скърбена, пише India Today.

Роботът, наречен „Робот Супервайзор“, е открит паднал в дъното на стълбище между първия и втория етаж на сградата на съвета. Свидетели описват, че са видели робота да се държи странно, „кръжейки на едно място, сякаш има нещо там“, преди да реши да се хвърли по стълбите.

Служители на градския съвет бързо реагираха, заявявайки, че парчета от разбития робот са събрани за анализ. Причината за падането остава неясна, но инцидентът предизвика въпроси относно натоварването на робота и последиците от него.

Нает от август 2023 г., този усърден механичен помощник беше майстор на всичко. От доставянето на документи и популяризирането на града до предоставянето на информация на жителите, роботът беше постоянно на работа в кметството, заедно със собствена карта на служител на държавната служба. Роботът работеше от 9 сутринта до 6 вечерта, неуморно се движеше между етажите с помощта на асансьори – рядка възможност сред този вид.

Роботът е разработен от Bear Robotics, стартираща компания от Калифорния, известна със създаването на роботи сервитьори. Въпреки това, за разлика от събратята си в ресторанта, роботът на Градския съвет на Гуми имаше много по-широк набор от задължения. Това беше част от пионерски усилия в Южна Корея, страна, известна с ползването си на роботи – на всеки десет служителе се пада по един робот, според Международната федерация по роботика.

Внезапната смърт на робота предизвика смесица от емоции и мнения в местните медии и онлайн форуми. Някои хора се питат дали роботът е бил претоварен, докато други се чудят за по-широките последици от интегрирането на роботи в ежедневните човешки задачи.

Засега Градският съвет на Гуми реши да не замества падналия механичен колега. Трагичното събитие доведе до пауза в техните планове за въвеждане на роботи, отразявайки момент на преосмисляне в нация, известна с ентусиазма си за автоматизация.

И така, наистина ли става дума за „самоубийство на робот“ или е просто трагична повреда? Въпреки че може никога да не разберем напълно механичния ум, едно е сигурно – този инцидент предизвика важен разговор за бъдещето на роботите в нашето общество.

Бизнес Видео Подкаст