Япония представя огромен хуманоиден робот за поддръжка на влакови линии

Япония представя огромен хуманоиден робот за поддръжка на влакови линии
 

Високата 12-метрова машина има очи като бутилка кока-кола

West Japan Railway представи 12-метров робот, монтиран на камион, за извършване на поддръжка на релси, включително подрязване на клони на дървета и боядисване, предаде The Guardian.

От този месец голямата машина с огромни ръце, груба, непропорционално малка глава, подобна на анимационния герой Wall-E, може да се движи по релси и ще бъде използван за поддръжка на мрежата на компанията. Има оператор, който седи в кабинка и, „вижда“ през очите на робота чрез камери, управлявайки крайниците му с дистанционно.

С вертикален обсег от 12 метра, машината може да използва различни приспособления за ръцете си, за да носи предмети с тегло до 40 кг, да държи четка за боядисване или да използва резачка.

Засега основната задача на робота ще се съсредоточи върху подрязването на клоните на дърветата по релсите и боядисването на метални рамки, които държат кабели над влаковете, казаха от компанията. Технологията ще помогне за запълване на недостига на работници в застаряващата Япония, както и ще намали инцидентите като падане на работници от високи места или претърпяване на токов удар.

"В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура, което трябва да бъде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка", каза президентът на компанията Кадзуаки Хасегава.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст