1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Учените смятат, че са открили планетата на Спок от Star Trek, но забелязали нещо странно

Технологии

Нов анализ показва, че те са били прави да останат скептични

 

Феновете на Star Trek вече са забелязали, че научните открития и историите от популярния франчайз често се преплитат с реалността.

Например, се смяташе, че измислената родна планета на Спок „Вулкан“ обикаля около истинската звезда „40 Еридани А“ (40 Eridani A).

Но дълго време учените смятаха, че планета наистина обикаля около звездата, поне това показваха техните инструменти. Въпреки това, проучване, публикувано в The Astronomical Journal, разкрива, че това, което учените смятат за планета, всъщност е илюзия.

По-конкретно, астрономическа илюзия, причинена от пулсациите на самата звезда.

Учените за първи път откриха през 2018 г., че около „40 Еридани А“ може да обикаля планета.

Но по-внимателният анализ на тези данни постави под въпрос съществуването на тази планета. Тъй като изглежда, че прецизни измервания с помощта на инструмента NASA-NSF, инсталиран преди няколко години на върха Кийт Пийк в Аризона, са "изтрили" тази планета от орбитата.

Както обясняват в статията си, учените използват два метода, когато откриват екзопланети (планети, обикалящи около други звезди).

Транзитният метод, при който те наблюдават светлината на звезда и отбелязват кога тя намалява и въз основа на това могат да заключат дали нещо е минало пред тази звезда. Подобно на това, когато минавате пред лампа и за момент намалявате видимата част от светлината. Има и друг метод, методът на радиалната скорост, който е особено важен за системи с планети, които от гледна точка на Земята не пресичат лицата на техните звезди.

Снимка: btvnovinite.bg

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии