1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

„С тих асфалт“: Истанбул ще опитва да намали шума по пътищата с 10 децибела

Свят

В цяла Европа най-малко 100 милиона души са изложени на вредни нива на шум само от движението по пътищата

„Тихият асфалт“ ще намали нивото на шума по пътищата в Истанбул с 10 децибела. Проектът има за цел да се справи със задълбочаващия се проблем с високите шумове от движението в мегаполиса, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Снимка: iStock

Според Турския статистически институт в Истанбул има общо 4 940 010 регистрирани превозни средства, което се равнява на броя на общото население на 23 (от общо 81) окръга на страната. Този поток от превозни средства не само увеличава опасенията за замърсяването на въздуха и задръстванията, но и изостря проблема с шумовото замърсяване, отбелязва изданието.

Тихият асфалт, който се произвежда за намаляване на шума, причинен от триенето между колелата и пътната настилка, може значително да елиминира шума, генериран по пътищата. Въздушните пространства в тази специална асфалтова смес, произведена с добавки на базата на смола, допринасят за по-тихото движение на автомобилите.

В цяла Европа най-малко 100 милиона души са изложени на вредни нива на шум само от движението по пътищата.

Излагането на нежелан шум може да причини стрес и да попречи на съня, почивката и ученето. Освен това, продължителното въздействие може също да предизвика сериозни заболявания като хипертония и сърдечни заболявания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии