Тетрадките на Мария Кюри ще останат радиоактивни още 1500 години

Технологии

Мария Кюри носела бутилки с полоний и радиоактивни изотопи в джобовете си през цялото време

Мария Кюри е един от най-важните учени на XX век. Нейните експерименти, които доведоха до откриването на полоний и радий, са пробив в областта на радиоактивността, като в крайна сметка ѝ спечелиха Нобелова награда за физика през 1903 г. и химия през 1911 г. Но „играта“ с такива радиоактивни елементи си има цена, която в случая на Кюри е нейният собствен живот.

Най-странният факт за Мария Кюри обаче е, че нейните вещи са все още, 150 години по-късно, радиоактивни!

Снимка: Getty Images

Нивата на радиация, на които са били изложени Мария Кюри и съпругът ѝ Пиер, са били толкова високи, че тетрадките ѝ сега се съхраняват в кутии с оловно покритие.

И не са само ръкописите. Ако случайно посетите колекцията на Пиер и Мария Кюри в Националната библиотека във Франция, по-голямата част от личните им вещи (като мебели, дрехи и готварски книги) изискват защитно облекло, за да се борави безопасно с тях.

О, и за всеки случай, от вас също се изисква да подпишете, че сами носите своята отговорност.

Вредните ефекти на радиацията не са били известни по това време и Мария Кюри носела бутилки с полоний и радиоактивни изотопи в джобовете си през цялото време и дори ги държала на рафта, защото ѝ било приятно да ги гледа как „светят в тъмното“.

И така, големият въпрос е: кога ще изчезне радиацията?

Е, ще остане доста дълго, по-точно около 1500 години. Радият, този, с който Кюри се разхожда, има период на полуразпад от 1600 години!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст