1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Търсачката на Google с изкуствен интелект казва, че Барак Обама е мюсюлманин

Технологии

Само няколко дни след анонсирането й търсачката дава грешни отговори

 

Google обеща, че новите ѝ инструменти за търсене с изкуствен интелект ще „вършат работата вместо вас“ и ще направят намирането на информация онлайн по-бързо и лесно. Но само няколко дни след стартирането на услугата компанията вече връща някои неверни резултати. 

По-рано този месец Google представи инструмент за преглед на резултатите от търсенето, генериран от изкуствен интелект, който обобщава резултатите от търсенето, така че на потребителите да не се налага да кликат върху множество връзки, за да получат бързи отговори на въпросите си.

 

Но тази седмица функцията беше подложена на критики, след като предостави невярна или подвеждаща информация на въпросите на някои потребители. 

Например няколко потребители публикуваха в X, че обобщението на изкуствения интелект на Google казва, че бившият президент Барак Обама е мюсюлманин, което е често срещано погрешно схващане. Всъщност Обама е християнин. Друг потребител написа, че в обобщението на ИИ на Google е посочено, че „нито една от 54-те признати африкански държави не започва с буквата „К“. - явно е забравил Кения.

Снимка: Reuters

Google потвърди пред CNN, че прегледите с изкуствен интелект и за двете заявки са били премахнати заради нарушаване на политиките на компанията. 

„Огромното мнозинство от прегледите на изкуствения интелект предоставят висококачествена информация с връзки, които позволяват да се задълбочите в интернет“, заяви в изявление говорителят на Google Колет Гарсия, като добави, че някои други примери за грешки на Google в областта на изкуствения интелект изглежда са манипулирани изображения.

„Проведохме обширни тестове, преди да стартираме това ново изживяване, и както при други функции, които сме стартирали в Търсене, оценяваме обратната връзка. Предприемаме бързи действия, когато е уместно, съгласно нашите политики за съдържание“.

В долната част на всеки преглед на търсенето с изкуствен интелект на Google се признава, че „генеративният изкуствен интелект е експериментален“. И компанията заявява, че провежда тестове, предназначени да имитират потенциални лоши участници, в опит да предотврати появата на фалшиви или нискокачествени резултати в резюметата на ИИ.

Прегледите за търсене на Google са част от по-широкия стремеж на компанията да внедри своята технология Gemini AI във всички свои продукти, като се опитва да се справи в надпреварата за изкуствен интелект с конкуренти като OpenAI и Meta. Но неуспехът от тази седмица показва риска, че добавянето на изкуствен интелект, който е склонен уверено да посочва невярна информация, може да подкопае репутацията на Google като надежден източник за търсене на информация онлайн.

Дори при по-малко сериозни търсения прегледът на изкуствения интелект на Google изглежда понякога предоставя грешна или объркваща информация.

CNN също търсеше: „данни, използвани за обучение на Google AI“. В отговора си прегледът на изкуствения интелект признава, че „не е ясно дали Google предотвратява включването на материали, защитени с авторски права“, в онлайн данните, използвани за обучение на моделите на изкуствения интелект, като се позовава на сериозна загриженост относно начина на работа на фирмите за изкуствен интелект. 

Това не е първият път, когато на Google се налага да се откаже от възможностите на своите инструменти за ИИ заради смущаващ гаф. През февруари компанията постави на пауза способността на своя генератор на снимки с изкуствен интелект да създава изображения на хора, след като беше разобличена, че създава исторически неточни изображения, които до голяма степен показват цветнокожи на мястото на бели хора.

Уебстраницата на Лабораториите за търсене на Google позволява на потребителите в областите, в които са въведени прегледи за търсене с изкуствен интелект, да включват и изключват функцията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии