1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Google инвестира 1 млрд. евро в европейска държава - ще развива изкуствен интелект

Google инвестира 1 млрд. евро в европейска държава - ще развива изкуствен интелект

Компанията придобива и вятърна енергия в скандинавските страни

 

Google, собственост на Alphabet, ще инвестира още 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) в разширяването на своя център за данни във Финландия, за да стимулира растежа на бизнеса си с изкуствен интелект в Европа, съобщава Reuters. 

През последните години много центрове за данни са разположени, в скандинавските страни поради по-хладния климат в региона, данъчните облекчения и изобилието от възобновяема енергия.

Скандинавските съседи на Финландия - Швеция и Норвегия - напоследък са все по-критични към приемането им, като някои експерти от промишлеността твърдят, че скандинавските страни трябва да използват възобновяемата си енергия за продукти като зелена стомана, които биха могли да оставят по-висока добавена стойност в страните. 

Но капацитетът на вятърната енергия във Финландия се е увеличил толкова бързо през последните години, със 75% до 5677 мегавата само през 2022 г., че във ветровити дни цените са паднали до отрицателни стойности, показва статистиката на индустрията.

Поради това все още има капацитет от възобновяеми източници за центрове за данни като този на Google, който придобива вятърна енергия във Финландия по дългосрочни договори. 

Анализаторите смятат, че потреблението на електроенергия в центровете за данни ще се увеличи значително поради бързото нарастване на използването на изкуствен интелект, което Google също посочи като една от причините за своето инвестиционно решение, наред с центъра за данни Hamina във Финландия, който вече работи с 97% безвъглеродна енергия. 

„Топлината, излизаща от нашия финландски център за данни, ще бъде пренасочена към топлофикационната мрежа в близката Хамина, която обхваща местните домакинства, училища и сгради за обществено обслужване“, се казва в изявлението на Google. Компанията добави, че има за цел да постигне нетни нулеви емисии във всички свои операции и веригата за създаване на стойност до 2030 г.

В допълнение към финландската си инвестиция гигантът в областта на търсенето и облачните услуги обяви миналия месец, че ще изгради нови центрове за данни в Нидерландия и Белгия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии