1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Starlink: Защо Илон Мъск изстрелва хиляди сателити?

Технологии
 

Мрежата на Starlink е насочена към хора, които живеят в отдалечени райони и не могат да получат високоскоростен интернет

Всички онези сателити, които компанията на Илон Мъск Space X изстрелва, всъщност са част от проекта Starlink. Целта на Starlink e да предостави високоскоростни интернет услуги от Космоса до отдалечени райони на Земята.

Какво е Starlink и как работи?

Starlink предоставя интернет услуги чрез огромна мрежа от сателити. Тя е насочена към хора, които живеят в отдалечени райони и не могат да получат високоскоростен интернет.

„В тази категория влизат и хора в Англия, но повечето се намират в Африка“, казва Лусинда Кинг, мениджър космически проекти в университета в Портсмут.

Сателитите на Starlink са поставени в орбита на ниско ниво около Земята, за да направят връзката между сателитите и земята възможно най-добра. Въпреки това са необходими много сателити, разположени на ниско ниво, за да се осигурят пълно покритие на земното кълбо.

Снимка: starlink.com

Смята се, че Starlink е пуснала около 3 хил. от тях в космоса от 2018 г. насам, като крайната цел е да може да използва между 10 хил. и 12 хил., казва Крис Хол.

„Използването на сателити решава проблема с осигуряването на интернет връзки до отдалечени места в пустини и планини“, казва той.

„Този проект заобикаля необходимостта от изграждане на огромни количества инфраструктура, като кабели и други системи, за да достигне до тези зони.“

Снимка: starlink.com
Колко струва Starlink и кой ще го използва?

В сравнение със стандартните интернет доставчици, Starlink не е евтин.

Той таксува клиентите 99 долара на месец. Чинията и рутерът, необходими за свързване със сателитите, струват 549 долара.

Въпреки това 96% от домакинствата в Англия вече имат достъп до високоскоростен интернет, както и 90% от домакинствата в ЕС и САЩ.

„По-голямата част от развития свят вече е добре свързан“, казва професор Саид Мостешар от Института за космическа политика и право към Лондонския университет. „Мрежата на Stalink разчита на малък дял от пазара за приходи.“

Компанията казва, че има 400 хил. абонати в 36-те страни, които покрива в момента - предимно в Северна Америка, Европа и Австралия. Мрежата покрива както домакинства, така и множество компании.

Следващата година Starlink планира да разшири покритието си в Африка и Южна Америка, както и в Азия - региони на света, където интернет покритието е по-проблемно.

„Цените на Starlink може да са твърде високи за много домакинства в Африка, да речем“, казва Крис Хол. „Но може да играе важна роля в свързването на училища и болници в отдалечени райони там.“

Снимка: starlink.com
Как Starlink помага в Украйна?

Тъй като руските сили, които нахлуха в Украйна затвориха украинските интернет услуги и се опитаха да блокират социалните медии Илон Мъск откликна на призив на украинския министър на дигиталната трансформация Михайло Федовор.

Илон Мъск направи Starlink достъпен в Украйна веднага след началото на инвазията. Около 15 хил. комплекта чинии и рутери на Starlink са изпратени в страната.

„Руснаците не са намерили начин да го дезактивират“, казва Крис Хол.

Използван е и на бойното поле.

„Украинските сили го използват, за да комуникират – например между щаба и войските на фронта“, казва Марина Мирон, изследовател в областта на отбраната в Kings College London.

Снимка: EPA
Starlink създава ли бъркотия в пространството?

В допълнение към Starlink, конкуренти като OneWeb и Viasat - които също управляват сателитни интернет услуги - поставят хиляди сателити в ниска околоземна орбита.

Това ще доведе до проблеми, казва Саид Мостешар.

„Това прави пространството все по-малко безопасно по отношение на сблъсъци“, казва той.

„Сателитите могат да ударят други обекти в Космоса и да създадат фрагменти от останки, а те от своя страна могат да причинят много повече щети, когато летят с високи скорости.“

„Ако има твърде много фрагменти, това може да направи ниската околоземна орбита неизползваема в бъдеще“, казва д-р Кинг от университета в Портсмут.

Снимка: starlink.com

„И може да не успеем да излезем от ниската околоземна орбита в по-високи орбити, където са разположени нашите навигационни и телекомуникационни сателити.“

Сателитите на Starlink също създават проблеми на астрономите.

При изгрев и залез слънце сателитите могат да се видят с невъоръжено око, защото слънцето проблясва от крилете им. Това може да причини ивици върху изображенията на телескопа, затъмняващи изгледа на звездите и планетите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии