1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Създадоха батерия за умни контактни лещи, която може да се зарежда със сълзи

Създадоха батерия за умни контактни лещи, която може да се зарежда със сълзи

Идеята е дошла от сцена от филм „Мисията невъзможна“

 

Ученият Лий Сиок Уу каза, че сцена от филм „Мисията невъзможна“ е вдъхновила най-новото му изобретение: батерии за интелигентни контактни лещи.

В четвъртия филм от поредицата агент носи контактни лещи, способни на лицево разпознаване и проследяване на очите. Лий искаше да превърне това в реалност.

„Мислех си: „Как мога да работя в тази област на интелигентните контактни лещи?““, каза доцентът на Факултета по електротехника и електронно инженерство на Nanyang Technological University към „The Edge“.

Опитът на Лий в компонентите на батериите послужи като отправна точка за нахлуването му в технологията за носене на лещи. Той осъзна, че интелигентните контактни лещи ще се нуждаят от безопасни и компактни батерии, което ще бъде от решаващо значение за напредъка в развитието на тези устройства, пише CNBC.

Самите контактни лещи са изключително тънки, 0,5 mm, поради което размерът и гъвкавостта на тези батерии са ключови за предотвратяване на дискомфорта на потребителя.

„Дебелината на нашата батерия е около 0,2 мм, което е около два пъти повече от дебелината на човешки косъм“, каза Лий.

Той и неговият екип изобретиха батерия, която може да се захранва с помощта на биосъвместим физиологичен разтвор като алтернатива на литиево-йонните батерии, които съдържат запалими материали.

Батерията е покрита с глюкоза и когато се потопи във физиологичен разтвор, глюкозата ще реагира с натриевите и хлоридните йони, за да я зареди. След осем часа химическо зареждане батерията може да достигне 80% от пълния си капацитет. След това може да се използва за няколко часа през деня.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии