Затворници използват виртуална реалност, за да се подготвят за живота навън

Технологии

Лишените от свобода придобиват различни професионални умения, благодарение на технологиите

 

36-годишната Буш е лишена от свобода в затворническия институт за жени в Мериленд и е част от първата група обучаеми, които придобиват умения във виртуалната реалност, които ще ги подготвят за работа като автотехници след освобождаването им. За Буш, която се очаква да излезе на свобода през юни, след като е лежала в затвора от 19-годишна възраст, програмата ще ѝ даде важен старт в изграждането на живота ѝ извън затвора, пише CNN. 

Снимка: Полина Пенчева

„Много е важно да получим някакъв вид обучение“, каза Буш пред CNN. „Развълнуванa съм, че ще мога да се прибера у дома и да използвам това, което сме (научили) тук“. 

Въпреки че технологията за виртуална реалност съществува от повече от десетилетие, тя все още често се смята за сравнително нишова технология, използвана предимно от геймърите. Но MCIW - в партньорство с базираната в Балтимор организация с нестопанска цел Vehicles for Change, която е разработила програмата - проучва дали VR очилата могат да направят възможностите за професионално обучение по-достъпни в затворите. Крайната цел е да се намали броят на рецидивистите, като се гарантира, че лишените от свобода имат ясен път към добре платена работа, след като излязат на свобода. 

В Съединените щати автомобилните техници са силно търсени; според професионални групи в бранша всяка година десетки хиляди работни места остават незаети. А в Мериленд тези позиции често се заплащат над минималната работна заплата от 15 долара на час.

Снимка: Полина Пенчева

„Това не е ракетна наука. Въпросът е да се осигури на хората работа, която да води до кариера, и ние можем да задържим хората извън затвора", каза президентът на „Превозни средства за промяна“ Мартин Шварц. „Ако те могат да си намерят работа, която ще им носи 16-20 долара на час, можем да променим траекторията на рецидивизма.“ 

Обучението за автомеханици става виртуално
Vehicles for Change е основана през 1999 г., за да осигури на семейства с ниски доходи автомобили на достъпни цени. През 2016 г. организацията с нестопанска цел разработва програма за обучение на автомонтьори в присъствието на хора, които са били лишени от свобода, като участниците получават платено професионално обучение, докато ремонтират автомобили, които да отидат при клиентите на организацията. 

Организацията поддържа връзки с работодатели като Napa Auto Parts и AAA, чиито представители участват в нейния управителен съвет, за да помогне на завършилите да си осигурят работа на пълно работно време след завършване на програмата.

Но по време на пандемията Covid-19 броят на курсистите, които „Превозни средства за промяна“ може да допусне в гаражите си, намалява, така че Шварц започва да проучва алтернативни начини за провеждане на обучението. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст