Какви са алтернативите?
През 2024 година в Германия е отчетен нов рекорд в производството на заместители на месо. Според данни на Федералната статистическа служба, миналата година в страната са произведени 126 500 тона вегетариански и вегански заместители на месо – с 4% повече спрямо 2023. За сравнение, през 2019 гoдина обемът е бил 60 400 тона, което показва, че производството се е повече от удвоило в рамките на пет години. Въпреки този напредък, експертите отбелязват, че ръстът е по-слаб в сравнение с предходни години.
Снимка:
Getty Images/iStock
Продукти като вегетариански бургери, тофу колбаси и соеви алтернативи на кюфтета са основните двигатели в производството. Все по-често германските потребители се обръщат към растителни продукти, търсейки алтернативи на животинските храни.
Макар производството на заместители да нараства, традиционната месна индустрия все още доминира. Общата стойност на продуктите без месо е достигнала 647,1 милиона евро през 2024 година, което е с 10,9% повече от предходната година. Средно на човек в Германия се падат 1,5 килограма произведени месни алтернативи.
В същото време стойността на месото и месните изделия е спаднала с 1,1% до 44,3 милиарда евро, което все още е близо 70 пъти повече от пазарната стойност на алтернативите. Консумацията на месо на глава от населението също е претърпяла промени. След като беше отбелязан спад в последните години, през 2024 г. отново се отчита леко увеличение – главно поради повишено търсене на пилешко месо. Според Федералната служба за земеделие и храни, потреблението е нараснало със 300 грама в сравнение с предходната година, достигайки 53,2 килограма месо на човек годишно.
В България интересът към вегетарианските и веганските заместители на месо също бележи ръст, макар и с по-бавни темпове в сравнение с Германия. По данни на Euromotion през 2024 година продажбите на растителни алтернативи са нараснали, като най-популярни остават продукти като тофу, растителни колбаси и бургери на базата на грахов или соев протеин. Все повече български потребители, особено в големите градове, се ориентират към гъвкав режим на хранене (флекситарианство), комбинирайки традиционни месни ястия с растителни алтернативи. Въпреки това, делът на заместителите на месо на пазара остава сравнително малък и традиционното месо продължава да бъде основна част от хранителния режим в страната.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN