1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

"Никога не ни е плащано": Десетки компании се оплакват от SpaceX

Технологии

За компанията запорите на стойност около 2,5 млн. долара са незначителни в сравнение с размера на бизнеса ѝ.

 

SpaceX изгражда съоръжения за изстрелване, офис сгради и дори търговски център в селските райони на Тексас, тъй като космическото предприятие на милиардера Илон Мъск бързо разширява дейността си в областта на ракетите и сателитите в щата Лоун Стар.

Снимка: Twitter/SpaceX

Но преглед на Reuters на имотните регистри в Тексас показва, че SpaceX и нейните изпълнители могат да плащат много по-бавно на строителите и доставчиците, отколкото да започнат работа. Според Reuters неплатените сметки и обвиненията между изпълнителите са накарали много фирми от строителния бранш да подадат молби за залог на имоти на SpaceX, за да получат компенсация. 

В резултат на това няколко от тези фирми заявихa, че не желаят да работят отново по проекти, свързани със SpaceX. "Ако ми се обадят днес, ще им кажа да се махат", казва Брайън Розел, собственик на Hydroz Energy Services LLC. 

Фирмата за изкопни работи е наета от SpaceX за почистване на дъждовната канализация на съоръжение близо до Браунсвил, град в южната част на Тексас, където се извършва голяма част от развитието на компанията. До около две седмици след като Hydroz подава иск за залог през юни миналата година - месеци след като е извършила работата - SpaceX не плаща сметката си за 19 214 долара.

"Ние не сме компания за стотици милиони долари", казва Розел. "Беше ни трудно."

SpaceX не отговори на молбите за коментар относно запорите и жалбите от подизпълнители и доставчици.

Тексаските имотни регистри показват, че Hydroz е една компаниите, които са подали поне 72 запора от 2019 г. насам срещу обекти, разработени от SpaceX и нейните изпълнители. Взети заедно, запорите са изисквали плащания на обща стойност над 2,5 млн. долара.

Така или иначе, залозите са правен механизъм, чрез който кредиторите могат да обезпечат вземанията си към SpaceX за извършената работа в нейните имоти: Съгласно законодателството на Тексас собствениците на земя могат да бъдат държани отговорни за всички неплатени сметки, свързани със строителството в техния имот. 

Дори и при наличието на такива правни разпоредби, експертите в областта на недвижимите имоти и строителството твърдят, че събирането на вземанията може да бъде трудно, особено за малките компании, които нямат ресурси или правно ноу-хау, за да принудят по-големите предприятия да платят. Понякога малките предприятия могат също така да се примирят със забавянията с надеждата, че в крайна сметка ще получат повече работа от по-голямо предприятие.

"SpaceX е големият хулиган на детската площадка", казва Карлос Каскос, счетоводител и бивш държавен секретар на Тексас. Преди това, като окръжен служител в Браунсвил, Каскос, републиканец, е гласувал за одобряване на разработките на SpaceX там. "Тези неща им се разминават, защото хората искат да правят бизнес с тях." 

Мъск, един от най-богатите хора в света и най-известен предприемач, и преди е бил обвиняван, че не е плащал на кредитори. След като през 2022 г. закупи платформата за социални медии Twitter, сега известна като X, той се сблъска с вълна от съдебни искове от контрагенти, които твърдяха, че не са платили сметките си. Оттогава много от тях са уредени. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии