1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Ще успее ли този път: SpaceX в опит да изстреля трети Starship днес

Ще успее ли този път: SpaceX в опит да изстреля трети Starship днес

Ако се получи, това ще бъде голямо събитие в историята на космическите полети

SpaceX се опитва да изстреля своя трети Starship днес. Това ще бъде третият опит на Starship да достигне орбита, изстрелвайки се с помощта на супертежък ускорител, съобщава Business Insider. 

При предишните два опита, през април и ноември 2023 г., 400-метровата система за изстрелване се взриви по време на полет, но може би третият път ще успее. 

При тези тестови полети на борда няма хора.

Ако всичко върви по план, Starship ще се отдели от своя супертежък ускорител високо над Земята и ще задейства собствените си двигатели "Раптор", за да навлезе в орбита.

Гигантският космически кораб трябва да прелети около половината път около планетата, след което да започне свободно падане и да се спусне в Индийския океан близо до Австралия. 

Ако се получи, това ще бъде голямо събитие в историята на космическите полети. Големината на космическия кораб може да доведе до революция в космическите полети. SpaceX твърди, че Starship ще може да пренася до 250 метрични тона (275 тона) неща в космоса.

За сравнение, най-мощната ракета в експлоатация в момента е Falcon Heavy на SpaceX, която носи до 70 тона.

SpaceX има за цел да използва Starship, за да запълни земната орбита с интернет сателити Starlink, да превозва товари и хора до Марс и да осъществява бързи пътувания от точка до точка на Земята. 

SpaceX иска само да запомните едно нещо, когато гледате.

"Всеки от тези летателни тестове продължава да бъде само тест", се казва в съобщението за старта на уебсайта на компанията. "Те не се случват в лаборатория или на стенд за изпитания, а поставят летателен хардуер в летателна среда, за да се извлече максимална полза от обучението." 

Това е философията на компанията за "бърза итеративна разработка": стартирайте, вижте какво ще се случи, отстранете всички възникнали проблеми и опитайте отново. Ако ракетата се взриви, те все пак научават нещо от полета.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии