1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

SpaceX на Мъск е глобена след "почти пълна ампутация", претърпяна от работник

SpaceX на Мъск е глобена след "почти пълна ампутация", претърпяна от работник

Установени са поне 600 нерегистрирани наранявания на работници от 2014 г. насам

Служителите по безопасността на труда в САЩ глобиха компанията SpaceX на Илон Мъск с 3600 долара този месец, след като инцидент на площадката ѝ в щата Вашингтон доведе до "почти пълна ампутация", според инспекционни записи, предава Reuters. 

Разследване  в края на миналата година установи, че ракетната компания на Мъск не е спазвала правилата за безопасност на работниците и стандартните практики в своите обекти в цялата страна. Чрез интервюта и правителствени записи новинарската организация документира поне 600 нерегистрирани досега наранявания на работници на SpaceX от 2014 г. насам. 

SpaceX не е отговорила на въпросите на Reuters относно нито един от инцидентите, включително смъртта на един работник и нараняването на друг, който остава в кома след счупване на черепа му по време на неизправност на ракетния двигател през 2022 г. Компанията също така не отговори на искането за коментар относно новата глоба за безопасност.

Инспектори от Министерството на труда и промишлеността на щата Вашингтон са открили нови нарушения на безопасността на площадката на компанията в Редмънд, Вашингтон, през декември миналата година при посещение, предизвикано от оплаквания на работници, според документи от щатските инспекции, получени от Reuters по искане за достъп до документи. Говорител на агенцията заяви, че SpaceX все още може да обжалва решението.

Инспекторите са заключили, че на обекта липсва "задълбочена програма за безопасност", адекватна комуникация на правилата за работа и система за "коригиране на нарушенията", се казва в документите. "Почти ампутацията", както я наричат инспекторите, е настъпила, след като ролка с материал е паднала и е смазала крака на работника. 

Мениджърите на SpaceX заявили пред щатските инспектори, че това е бил еднократен инцидент и проблемът е бил отстранен. 

Инспекторите обаче установиха, че служителите не са били задължени да носят обувки със стоманени пръсти, въпреки че ролките с материали, които е трябвало да зареждат в машината, са станали по-тежки - всяка от тях е нараснала от около 36 на 136 кг. Нарушението е определено като сериозно предвид риска от нараняване, заяви говорител на агенцията.

Един от работниците на обекта казва на инспекторите, че "безопасността може да бъде пренебрегната", тъй като "целта на компанията е да направи колкото се може повече за кратко време", според записите. Пострадалият работник казва, че машината, в която се зареждат ролките, "е била умишлено настроена неправилно с цел увеличаване на производствената скорост по време на фазата на зареждане на материала". 

Работникът, чието име не е посочено в доклада, казал на инспекторите, че въпросът не е бил разгледан и че служителите по безопасността в компанията нямат "нито разбиране за прочетеното, нито цялостна компетентност за прилагане на плана за безопасност на площадката в Редмънд".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии