1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

"Били сме слепи": Хотелиери се борят за всеки служител

Свят
 

Новоназначените получават шест часа обучение и се учат по време на работа

Нямате никакъв опит в хотелиерския бизнес? Нямате никакъв опит в сектора? Е, няма проблем! Водещите европейски хотелски вериги в момента наемат работници без опит или дори никаква автобиография, тъй като мениджърите признават, че годините на нископлатения персонал са се върнали.

Хиляди работници напуснаха туристическата индустрия, когато международните пътувания бяха спрени по време на пандемията от COVID-19. Мнозина предпочетоха да не се върнат, намирайки по-добре платена работа другаде, оставяйки хотелиерите пред отчаян недостиг на работна ръка.

Най-голямата хотелска верига в Европа Accor провежда пробни инициативи за наемане на хора, които преди това не са работили в индустрията, каза главният изпълнителен директор Себастиен Базен в интервю за Reuters на Катарския икономически форум миналия месец.

Accor, която управлява марки като Mercure, Ibis и Fairmont в над 110 държави, се нуждае от 35 000 работници в световен мащаб, каза той.

„Опитахме в Лион и Бордо преди 10 дни и този уикенд имаме хора на интервю без никакъв опит в сферата и без предишен трудов опит, които можем да наемем в рамките на 24 часа“, каза Базен.

В краткосрочен план Accor заема позиции във Франция с млади хора и мигранти, като същевременно ограничава услугите.

„Това са студенти, хора, идващи от Северна Африка“, каза Базен. „И основно те се включват в работата на ресторантите, които бяха затворени до сега за обяд или само пет дни в седмицата.“, каза той.

Новоназначените получават шест часа обучение и се учат по време на работа.

Недостигът на персонал е особено належащ в Испания и Португалия, където туризмът представлява съответно 13% и 15% от икономическата активност преди пандемията.

Хотелиерите там предлагат по-високи заплати, безплатно настаняване и бонуси за здравни осигуровки.

„Много служители решиха да се преместят в други сектори, така че започваме индустрията буквално от нулата и трябва да се борим за нови таланти“, каза Габриел Ескарер, главен изпълнителен директор на испанския хотелиер Melia.

За да привлече персонал, компанията му наскоро предостави настаняване в хотелски стаи, поради недостиг на жилища под наем в близост до курортите.

По-малките хотелиери са изправени пред подобни предизвикателства с персонала.

Оперативният директор на Hotel Mundial, един от най-емблематичните хотели в Лисабон, каза, че в момента се опитва да наеме 59 работници. Без достатъчно персонал той се страхува, че някои хотели ще намалят броя на гостите и броя на удобствата, които могат да предоставят.

„Ако не можем да наемем служители, ще трябва да намалим услугите“, каза той. „Това е жалко и драматично за индустрия, която не е имала приходи през последните две години.“

"Били сме слепи"

В Испания и Португалия, две от най-посещаваните туристически дестинации в Европа, сценарият се повтаря в барове, ресторанти и хотели.

Ресторантьорът Хосе Карлос Сако отваря своя бар в Мадрид, Tabanco de Jerez, само през уикенда, когато студентите, нуждаещи се от допълнителни пари, нямат часове и са на разположение за работа.

„През седмицата не можем да отворим, защото нямаме „достатъчно ръце“, те учат“, оплаква се той.

В мадридския квартал La Latina, собственикът на таверна Angosta, Маривени Родригес, наема мигранти за високия сезон.

„Даваме възможност на мигранти, които идват с желание да работят и които нямат семейна или институционална подкрепа“, каза тя.

В кетъринг индустрията на Испания липсват 200 000 работници, а португалските хотели се нуждаят от поне още 15 000 души, за да отговорят на нарастващото търсене, според Националните асоциации на хотелиерите.

„Решението със сигурност ще бъде да плащаме повече“, каза Хосе Луис Изуел от асоциацията на сектора на кетъринг услугите.

Правят се опити работниците да бъдат привлечени обратно. В Испания баровете и ресторантите са увеличили заплатите на работниците също скачат с близо 60% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, според официални данни. Но туристическата индустрия все още е секторът, който плаща на служителите най-малко, около 1150 евро (1200 долара) на месец.

В съседна Португалия се очаква заплатите на работниците в хотелиерството да се увеличат със 7% тази година, според проучване на Централната банка и Националния статистически институт, но средната заплата в сектора е 881 евро на месец. За сравнение минималната заплата в страната е 705 евро.

Базен каза, че докато хотелите са заети само на 60% или 70%, те могат да се справят с недостига на персонал, но моментът на криза ще дойде, когато са напълно резервирани.

„Проблемът е, че между началото на юли и края на август ще бъдем 100% заети, и не знма дали ще можем да обслужим всички хора?“ той каза.

В миналото индустрията нито е плащала достатъчно, нито се е фокусирала върху развитието на персонала, каза Базен.

„Били сме слепи, не сме обръщали внимание на много хора и вероятно твърде дълго не сме плащали на някои от служителите си“, каза той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии