1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Андре Токев: Някога беше по-лесно да развиваш ресторантьорски бизнес

Инфлация, война и енергийни кризи са оказали влияние върху сектора

България има огромен потенциал да се развива в ресторантьорския бранш. Тя може да бъде страната на най-качествените хранителни продукти и да предлага най-качествената храна. Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст шеф Андре Токев.

„Винаги съм си представял, че сме кулинарна дестинация, тъй като имаме много, което да предложим, но нямаме самочувствието да го направим.“

Снимка: Ладислав Цветков

Работата обаче го е научила, че няма невъзможни неща. За него също е важно да показваме забравените занаяти и традиции.

„Не познаваме историята си, която е древна. Аз самият пътувах много из страната ни и исках да науча повече за културата и регионите ни. Да ги пазим означава да имаме идентичност“, сподели той.

Снимка: Ладислав Цветков

За да вървиш напред, трябва да четеш, никога да не си доволен от това, което си в момента. Безсмислено е да спреш изведнъж, докато се катериш по стълбичката. И винаги трябва да надграждаме това, което сме постигнали.

Той разказа как се поддържа ресторантьорски бизнес у нас. Това не е било трудно до момента, в който пандемия, война и енергийни кризи не са оказали влияние върху сектора. По думите му, дори културата на работа се е променила. Има затруднения и с намирането на квалифицирани кадри.

„Но сега светът е пред изграждането на нов ред и мисля, че е важно да преоткрием бизнеса си сами“, казва шеф Токев. За него е важно, колкото и да са трудни времената, да има разбирателство и да си помагаме, за да постигаме целите си. Иначе промените са задължителни, за да вървим напред.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпросът, който го затруднява обаче, е свързан с неговите вкусове и предпочитания за кухня. Обича да си похапва всичко, а готвенето е голямата му страст. Не може да каже, че нещо конкретно му е любимо. Където и да отиде, в малко селце или регион, може да открие нещо различно.

 „Зависи и от настроението. За мен е като музиката – има дни, в които ти се слуша пънк и такива, в които ти се слуша Моцарт. Храната трябва да е точно това – да ти носи душевна наслада и да се чувстваш добре“, категоричен е той.

А готвенето е такова удоволствие за него, че си почива в кухнята, обича да чете готварски книги, да гледа кулинарни филми, а един от най-любимите му моменти е да приготвя палачинки с внучката си.

Снимка: Ладислав Цветков

Казва, че когато човек обича професията си, това е магия.

„Обичах да си похапвам като дете и тази любов към храненето и хубавите продукти ме накара да почна да готвя по малко, след което превърнах хобито в професия“, споделя шеф Токев и не съжалява за нищо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии