1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Може ли Starlink на Илон Мъск да предостави интернет на Газа?

Може ли Starlink на Илон Мъск да предостави интернет на Газа?

Стотици хиляди публикации в социалните мрежи призовават Мъск за помощ

 

Газа преживя почти пълно прекъсване на комуникациите, кампания в социалните медии призовава милиардера Илон Мъск да захранва бомбардирания анклав с интернет от Starlink, съобщава Al Jazeera. 

Компанията за сателитен интернет, управлявана от SpaceX, се състои от „съзвездие от хиляди спътници“, които орбитират много близо до Земята на около 550 км от повърхността, което улеснява предоставянето на интернет услуги в селски и изолирани региони на света, където интернет терминалите и кабелите не са здрави. 

Първоначално главният изпълнителен директор на SpaceX Мъск отговори на публикация, призоваваща за подкрепа на Starlink за Газа, като заяви, че не е ясно кой има правомощия за наземни връзки в обсадения анклав и че "нито един терминал от Газа не се е опитал да комуникира с нашето съзвездие".

Снимка: Reuters

След като призивите към Мъск да подкрепи комуникацията в Газа чрез Starlink набраха скорост, бизнесменът милиардер обяви, че "Starlink ще подкрепи връзката с международно признати организации за помощ в Газа".

Може ли Starlink да работи в Газа?

Макар че слоганът на Starlink обещава "свързаност там, където най-малко я очаквате", Марк Оуен Джоунс, доцент по близкоизточни изследвания в университета "Хамад бин Халифа" в Доха, не е сигурен дали тя може да работи в Газа

"Видяхме 500 000 публикации в X, в които се казва, че Starlink трябва да захранва Газа. Но хората всъщност не осъзнават, че "Starlink за Газа" е невъзможно", казва той пред Al Jazeera.

"Терминалите или чиниите на Starlink в Газа трудно биха могли да бъдат контрабандно внесени и разпространени в голям мащаб. Малко вероятно е израелското правителство да позволи легален внос на такива устройства", каза Оуен Джоунс пред Al Jazeera.

Снимка: Ройтерс

"Но да кажем, че Старлинк е влязъл. Как ще се захранва? В момента в Газа няма гориво."

Ивицата Газа е под израелска блокада от 2007 г. насам. Израел контролира въздушното пространство и териториалните води на Газа и регулира всички стоки и услуги, които влизат и излизат през два от трите гранични контролно-пропускателни пункта на Газа. Третият пропускателен пункт се контролира от Египет. 

Оуен Джоунс също така отбеляза, че мрежата Starlink разчита на наземни станции, които трябва да бъдат одобрени в рамките на Газа, което според него е малко вероятно да се получи при сегашната ситуация.

Снимка: Reuters

"Притежаването на терминал Starlink с двупосочно предаване може да застраши жителите на Газа, ако бъде засечен от израелските власти", каза той и добави, че разпоредбата за интернет вероятно ще срещне съпротивата на администрациите на САЩ и Израел.

Министърът на комуникациите на Израел Шломо Кархи се обърна към Musk в социалната медия X за това, че обмисля предоставянето на Starlink на организациите за помощ в Газа. Кархи заяви, че Израел ще прекъсне всякакви връзки със Starlink.

Снимка: Ройтерс

"Хамас" ще го използва за терористични дейности. Няма никакво съмнение в това, ние го знаем и Мъск го знае", заяви Кархи.

Мъск отговори, като заяви, че компанията му "не е толкова наивна" и ще направи "проверка на сигурността както с американското, така и с израелското правителство, преди да включи дори един терминал".

Използвана ли е Starlink в други военни зони? 

Това не е първият случай, в който Мъск е помолен да предостави интернет услуги Starlink във военни зони.

През февруари 2022 г., след като Русия нахлу в Украйна, Мъск незабавно гарантира, че терминалите Starlink ще бъдат предоставени в помощ на хората и армията в Украйна, след като интернет услугите бяха прекъснати поради войната.

Но една година след началото на конфликта се появиха опасения относно подпомагането на руската армия от страна на Starlink.

През септември Мъск беше критикуван от лидерите в Украйна за отказа да бъдат предоставени услуги Starlink в анексирания от Русия Крим.

В социалната медия X съветникът на украинския президент Михайло Подоляк също твърди, че Starlink е позволил на руски безпилотни самолети да нанасят удари по украински градове.

"Понякога една грешка е много повече от просто грешка. Като не позволи на украинските безпилотни самолети да унищожат част от руския военен флот чрез намесата на Starlink, Елон Мъск позволи на този флот да изстреля ракети "Калибр" по украински градове", заяви Подоляк в X.

Снимка: iStock

В отговор Мъск заяви, че не е имал друг избор, освен да отхвърли спешното искане на Украйна "да активира Starlink чак до Севастопол" - отговор, който беше похвален от руския президент Владимир Путин.

Междувременно, въпреки проблемите, свързани с използването му в Крим, Starlink все още се използва на всички останали фронтове в Украйна.

Какви са другите средства за комуникация?

След прекъсване на комуникациите, продължило почти 36 часа, Paltel Group, която предоставя комуникационни услуги в Газа, заяви, че телекомуникационните услуги "постепенно се възстановяват" в ивицата Газа.

Но тъй като предложението на Мъск за Starlink за Газа има за цел да обслужва само международни организации за помощ, по света продължават усилията да се гарантира, че обикновените цивилни в Газа могат да продължат да общуват помежду си, в случай че телекомуникационните услуги отново бъдат прекъснати.

Египетската журналистка и писателка Мирна Ел Хелбауи започна кампания в социалните медии за събиране на електронни суми от цял свят, за да помогне на хората в Газа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии