1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Илон Мъск: Новата безжична връзка на Starlink e мисия за „спасяване на животи“

 

Новината идва само две седмици, след като федералните регулатори обявиха, че SpaceX няма да получи субсидиите от близо 900 млн. долара

SpaceX и T-Mobile искат да поставят клетъчна услуга, обхващаща "повечето места в САЩ", включително някои от най-отдалечените райони на страната, които традиционно не са били докосвани от безжична свързаност, казва CNN.

Идеята, която компаниите планират да пуснат в бета тестове до края на следващата година, е да използват сателитния интернет на SpaceX, Starlink, за да осигурят "допълнителна" свързаност към телефоните на T-Mobile.

Снимка: Reuters

T-Mobile също така предлага реципрочен роуминг на клетъчни оператори в други страни, с надеждата, че глобалният обхват на Starlink ще позволи на хората да използват телефоните им за съобщения по цялата планета.

Снимка: Reuters

По думи на Мъск, новата услуга ще разчита предимно на "версия 2" или V2, сателити на Starlink. Не се очаква тя да бъдат пусната преди следващата година.

„За да осигурят тази услуга, компаниите ще създадат нова мрежа, излъчвана от сателитите на Starlink, използвайки средночестотния спектър на T-Mobile в цялата страна. Тази сателитна клетъчна услуга ще осигури почти пълно покритие навсякъде, където клиентът може да види небето“, съобщава T-Mobile.

Снимка: Reuters

Базираната на сателит клетъчна услуга чрез Starlink също ще работи с телефони, които вече са на пазара.

Снимка: Reuters

По същество целта е да се сложи „край на мобилните мъртви зони“, каза главният изпълнителен директор на T-Mobile Майк Сиверт по време на събитие, обявяващо партньорството в съоръженията на SpaceX в Южен Тексас.

„Това не е заместител на наземните клетъчни станции, защото наземните клетъчни станции, особено в градските и крайградските райони, определено ще бъдат по-добри от това, за което говорим тук. Това наистина има за цел да осигури основно покритие на райони, които в момента са напълно мъртви“, каза Мъск.

Снимка: Reuters

По данни на T-Mobile "над половин милион квадратни мили" в САЩ са "недокоснати от клетъчни сигнали".

Мъск го определи като мисия за „спасяване на животи“, тъй като може да осигури на хората свързаност в извънредни ситуации, като например при туристическо пътуване в отдалечени райони.

Добре известно е, че големи части от САЩ нямат достъп до интернет или клетъчни услуги.

Снимка: Reuters

Докато клетъчната услуга разчита на кули, които излъчват свързаност в определени области, а традиционните широколентови връзки изискват мрежи от подземни кабели, Starlink на SpaceX възприемат различен подход в начина на свързаност. Неговите услуги разчитат на „кошери“ от сателити само на няколкостотин мили над Земята, които работят заедно, за да излъчват свързаност.

Остава да видим колко ефективно ще бъде партньорството и колко клиенти ще се възползват от новата безжична връзка. Starlink все още е нова услуга с едва около половин милион потребители.

Снимка: Reuters

Новината идва само две седмици, след като федералните регулатори обявиха, че SpaceX няма да получи субсидиите от близо 900 млн. долара, които компанията получи през декември, цитирайки факта, че нейната сателитна услуга „все още развива технология“ и компанията „не успя демонстрира, че то може да достави обещаната услуга."

Снимка: Reuters

Федералната комисия по комуникациите, която наблюдаваше програмата за субсидиране, каза, че има няколко причини, поради които е решила да откаже субсидиите на SpaceX, включително последните данни, които „показват, че скоростите на Starlink намаляват от последното тримесечие на 2021 г. до второто тримесечие на

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии