1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

ЕС удари Apple с близо 2 млрд. евро глоба, при очаквания за половин милиард?

Технологии

Защо ЕС глобява Apple отново?

ЕС обяви, че ще наложи глобата – първата си антитръстова санкция към американския технологичен гигант – за предотвратяване на конкурентни услуги, казва CNN. Тази глоба е една от най-значителните финансови санкции, които ЕС е налагал на голяма технологична компания.

Както вече писахме в bTV Бизнес Новините, очакванията за големината на глобата според световните медии преди седмица беше за 500 млн. долара (половин милиард долара). 

Защо ЕС глобява Apple?

В повечето региони правилата на Apple App Store забраняват на компании като Spotify да продават на потребителите абонаменти директно в приложението, като вместо това ги карат да използват услугата за плащане на Apple App Store, която взима такса до 30%.

Маргрете Вестагер, директор на ЕС, отговарящ за конкуренцията и цифровите технологии, каза, че Apple е "злоупотребила с господстващото си положение" като дистрибутор на приложения за стрийминг на музика, добавяйки, че европейските потребители нямат "свободен избор къде, как и на какви цени да закупуват абонаменти.“

„Това е незаконно и засегна милиони европейски потребители“, каза Вестагер на пресконференция.

Apple отговори, че решението на Европейската комисия (изпълнителната власт на ЕС) е било взето въпреки „неуспеха ѝ да разкрие каквито и да е достоверни доказателства за вреда за потребителите и игнорира реалностите на пазар, който процъфтява, конкурентен е и расте бързо“.

Компанията каза в изявление, че разработчиците на приложения "се състезават на равни условия" в магазина за приложения на Apple.

Припомняме, че Европейската комисия започна официално антитръстово разследване срещу Apple през 2020 г., след като Spotify подаде жалба срещу компанията предходната година, обвинявайки я в несправедливо поставяне в неблагоприятно положение.

В него се казва, че Apple изисква от шведския музикален стриймър и други доставчици на съдържание да плащат 30% такса за покупките, направени чрез системата за плащане в приложението на Apple, докато собствената ѝ услуга, Apple Music, не трябва да плаща таксата. Spotify също каза, че Apple им е попречила да споделят информация за абонаментни сделки с клиенти, които използват iPhone.

През януари Apple обяви промени в работата си с приложения в ЕС, включително планове за разрешаване на магазини за приложения на трети страни на iPhone и iPad за първи път в историята на компанията и значително намаляване на таксите в магазините за приложения.

Промените бяха разкрити в очакване на регулациите на ЕС да влязат в сила този месец като част от Закона за цифровите пазари.

Във ВИДЕОТО можете да видите последния голям продукт на компанията - Apple Vision Pro: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии