1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

ЕК е напът да глоби Apple с половин милиард евро - каква е причината?

Технологии

Ако бъде наложена, глобата ще бъде една от най-значителните финансови санкции, които ЕС е налагал на голяма технологична компания

Европейската комисия е на път да наложи глоба на Apple за 500 млн. евро (539 млн. долара) заради предполагаеми нарушения на законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, съобщи Financial Times в неделя, като се позова на неназовани източници, запознати с въпроса, пише CNBC.

Брюксел първо започна разследване на твърденията, че Apple възпрепятства музикалните услуги на трети страни на своите устройства и предпочита собствената си услуга Apple Music, след като Spotify подаде официална жалба до регулаторните органи през 2019 г. 

В повечето региони правилата на Apple App Store забраняват на компании като Spotify да фактурират на потребителите абонаменти директно в приложението, като вместо това ги карат да използват услугата за фактуриране на Apple App Store, която взема дял до 30%.

През 2021 г. Брюксел официално обвини Apple в антиконкурентна проверка, но миналата година стесни обхвата на разследването, като се отказа от обвинението, че принуждава разработчиците да използват собствената ѝ система за плащане в приложенията. 

Последната версия на проверката се съсредоточи върху това дали Apple е ограничила приложенията да информират потребителите за по-евтини алтернативи за абонамент извън собствения си App Store и по този начин е нарушила законите на ЕС за конкуренцията.

Резултатите от разследването ще доведат до това, че Комисията ще обвини Apple в злоупотреба със силната си позиция и ще забрани "нелоялните търговски условия" по отношение на политиките за абонамент за музикални услуги, твърдят източници на FT.

Ако бъде наложена, глобата ще бъде една от най-значителните финансови санкции, които ЕС е налагал на голяма технологична компания. Тя следва поредица от големи оспорвани глоби срещу Google. 

Макар че Apple и преди е била глобявана за антитръстово поведение - като например глобата от 1,1 млрд. евро във Франция, която по-късно беше намалена на 372 млн. евро след обжалване - това ще бъде първата подобна глоба от Брюксел.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии