1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Дом – далеч от дома: Космическият хотел, планиран да бъде създаден до 2027 г.

Технологии
 

Интериорът няма да се различава от тези в луксозните хотели на Земята, с изключение на гледката…

Събуждането в шикозна хотелска стая с изглед към слънчевата система може да бъде бъдещето на пътуванията, ако космическата компания Orbital Assembly успее да осъществи проекта си, съобщава CNN.

Базираната в САЩ компания разкри, че тази футуристична концепция за пътуващ хотел се състои от няколко модула, свързани с асансьорни шахти, които съставят въртящо се колело, обикалящо около Земята.

Orbital Assembly има за цел да изстреля не една, а две космически станции с туристическо настаняване: Voyager Station, който е планиран да побере 400 души и да отвори през 2027 г., докато по-новата концепция Pioneer Station, може да събере само 28 души и може да бъде функционална само три години.

Компанията си поставя за цел да управлява и космически "бизнес парк", където туристите ще могат и да практикуват своите професии докато са в Космоса. Изглежда, че космическият туризъм отдавна не е мираж, но все още такъв тип пътувания имат доста невероятна цена, което затруднява мнозина от нас да си представят да прекарат годишния си отпуск извън тази планета.

Дом – далеч от дома

Офис помещения и изследователските съоръжения както на Pioneer Station, така и на Voyager Station ще се отдават под наем, тъй като много от осъществяването на краткосрочните цели на кораба зависят от финансиране.

Орбиталният монтаж предвижда и двете станции да наподобяват въртящо се колело, обикалящо около Земята.

Главният оперативен директор на Orbital Assembly Тим Алаторе описва станцията като „въртяща се кофа с вода“.

"Станцията се върти, изтласквайки съдържанието до периметъра на станцията, точно по начина, по който можете да завъртите кофа с вода - водата се изтласква в дъното на кофата и остава на място в най-високата точка на въртене", каза той.

Близо до центъра на станцията няма да има изкуствена гравитация, но докато пътникът се движи надолу от външната страна на станцията, усещането за гравитация ще се увеличава.

Тъй като Pioneer Station ще бъде по-малка, нейното гравитационно ниво ще бъде различно. Алаторе нарича това „удобствата“ на изкуствената гравитация, които ще позволят в станцията да бъдат инсталирани душове, ще има възможност туристите да се хранят седнали.

Интериорът няма да се различава от тези в луксозните хотели на Земята, с изключение на гледката…

Според главният оперативен директор хотелът е пряк отговор на филма на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“ – който той нарече „ план за това как не трябва да се прави“.

Оригиналното име на космическия хотел, Von Braun Station, е избрано, защото концепцията е вдъхновена от проекти на Вернер фон Браун, авиокосмически инженер, който е пионер в ракетната технология, първо в Германия, а по-късно и в САЩ.

Историята казва, че докато е живял в Германия, фон Браун е участвал в нацистката програма за разработване на ракети, така че назоваването на космическия хотел на негово е било спорен избор.

"Станцията всъщност не е за него. Тя се основава по неговия дизайн и харесваме неговия принос към науката и Космоса", казва бившият главен изпълнителен директор на Orbital Assembly Джон Блинкоу, който вече не е свързан с компанията.

Снимка: Orbital Assembly
Пречки и разходи

Освен разходите, има и други пречки за създаване на космическа общност, каза Алаторе, а именно да се разбере колко изкуствена гравитация ще е необходима и максимално предпазване от космическа радиация.

Но тъй като туристите не остават на борда за повече от няколко седмици, екипът предполага, че това няма да повлияе на посетителите и ще бъде по-голям проблем за тези, които работят на станциите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии