1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какво е дизайнерско бебе и колко струва да се сдобиеш с такова?

Какво е дизайнерско бебе и колко струва да се сдобиеш с такова?

За инвестицията в генетично съвършенство все още има двуполюсни мнения

 

С развитието на технологиите промяната на гените при хората вече не звучи като научнофантастичен филм. Технологията, която се използва се нарича CRISPR/Cas9.  Тя включва два основни компонента: водеща РНК, която да съответства на желан целеви ген и Cas9, протеин, който позволява модификации на генома. Така се появяват и „дизайнерските бебета“. 

Какво са „дизайнерски бебета“?

Дизайнерските бебета са тема, която предизвиква значителен интерес и дебати в съвременното общество. Самият термин означава ембриони, чиито генетичен състав е променен с цел да се изключи определен ген или да се премахнат гени свързани с болести. Смяна на цвета на очите, промяна на пола или превенция на заболявания като ХИВ и рак, с технологията CRISPR тези неща са напълно възможни.

Първото дизайнерско бебе в света е Адам Наш. Родителите му го зачеват чрез ин витро оплождане и предимплантационна генетична диагностика, за да може да дари кръв от пъпната връв на сестра си Моли. Тя е родена с анемия и целта на модификацията е не само да помогне на малката Моли, но и самият Адам да се освободи от болестта. Наш е роден на 29 август 2000 г. с цезарово сечение и до днес е здрав и живее пълноценен живот.

Колко струват дизайнерските бебета?

През 2023г. Reuters съобщава, че еднодозова терапия за редактиране на гени струва 1,9 милиона долара. Vertex Pharmaceuticals и CRISPR Therapeutics разработват съвместно лечението като Wall Street очаква фирмите да таксуват около 2 милиона на пациент. Колкото и висока да ви се струва сумата това не е една от най-скъпите терапии за генно модифициране. Много генни терапии, които са различни от CRISPR, струват между 450 000 долара до 3 милиона долара на лечение.

Можем да кажем, че разходите за генетична селекция варират в зависимост от клиниката и географското местоположение. В САЩ, цените могат да достигнат от 10,000 до 20,000 долара на цикъл, включително разходите за ин витро. В някои случаи, допълнителните тестове могат да увеличат разходите до 30,000 долара. В Европа и други части на света цените са подобни, въпреки че могат да варират значително.

Нова технологична ера или етичен ужас

Според проучване на Pew Research Center 76% от мъжете подкрепят идеята за генната модификация и вярват, че по тази начин ще се намали риска от развитието на сериозни заболявания при бебетата, докато 68% от жените са напълно против това. Процесът на редактиране на гените е известен като „инженерство на зародишна линия“ и извършването му върху ембриони обикновено е забранено от закона.

Не можем да не се съгласим с факта, че развитието на подобен тип технология е не само бъдещето на генетиката, но голяма стъпка за човечеството. Въпреки всички позитиви, които предлага тази терапия доколко е етично нейното използване? Възникват въпроси за това кой трябва да взема решения относно генетичния състав на детето и дали това трябва да бъдат родителите, обществото или самият индивид.

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии