Човешки мисии до Марс? Установиха, че космическото пътуване уврежда здравето

Последни проучвания хвърлят светлина върху риска от дълго пътуване в космоса

 

Човешките мисии до Марс може да са изложени на риск, след като нови изследвания разкриха, че дългосрочното космическо пътуване може да повлияе на здравето на астронавтите и то най-вече на бъбреците.

Данни от повече от 40 космически мисии, включващи хора и мишки, разкриха, че функцията на бъбреците търпи промяна от условията в космоса, като определени части показват признаци на свиване след по-малко от месец в космоса.

Констатациите могат да застрашат плановете на SpaceX и НАСА да изпратят мисии с екипаж до Марс през следващите десетилетия, като шефът на SpaceX Илън Мъск наскоро заяви, че това може да е възможно през следващите „10 до 20 години“.

 

Учени от Университетския колеж в Лондон (UCL), които са извършили проучването, казаха, че колкото по-дълго астронавтът е изложен на екстремните условия в космоса, толкова по-вероятно е да се появят сериозни рискове за здравето.

Бъдещи мисии до Марс не бяха изключени, въпреки че учените казаха, че ще трябва да бъдат разработени мерки за защита на бъбреците, за да се избегне сериозно увреждане на астронавтите. Методи за възстановяване могат да бъдат въведени и на борда на космически кораби, като машини за диализа.

„Знаем какво се е случило с астронавтите по време на сравнително кратките космически мисии, проведени досега, при тях се проявяват проблеми с бъбреците“, каза д-р Кийт Сю от Катедрата по бъбречна медицина на UCL.

„Това, което не знаем, е защо възникват тези проблеми, нито какво ще се случи с астронавтите при по-дълги полети като предложената мисия до Марс. Ако не разработим нови начини за защита на бъбреците, бих казал, че ако астронавт стигне до Марс, той може да се нуждае от диализа на връщане", добави Сю.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст