1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Технологии

На кого е продал данните?

Бивш инженер на Apple е обвинен в кражба на технологията за самоуправляващи се автомобили на компанията почти пет години след бягството си в Китай, казва BBC.

Прокурорите обвиняват Уейбао Уанг, на 35 години, в кражба на хиляди файлове с чувствителна информация, докато тайно е работил неназована китайска компания.

В обвинителния акт има шест обвинения за кражба или опит за кражба на търговска тайна. Това е третият път, когато бивш служител на Apple е обвинен в кражба на автономни технологични тайни за Китай.

Американското министерството на правосъдието твърди, че Уанг е откраднал документи, съдържащи изходния код за софтуера и хардуера зад автономните системи.

Уанг се присъединява към Apple през март 2016 г. като член на екипа, който разработва технология за автономни системи, каза министерството на правосъдието на САЩ. Той подписва споразумение за конфиденциалност относно проекта, който по това време е известен на много малко хора в компанията.

Уанг напуска Apple на 16 април 2018 г. Той е приел предложение повече от четири месеца по-рано да работи като инженер в друга компания, разработваща самоуправляващи се автомобили. Тази компания, неназована в обвинителния акт, е базирана в Китай.

Органите на реда претърсват дома на Уанг в Маунтин Вю, Калифорния, през юни 2018 г., докато той все още е там. По негови думи тогава е нямал намерение да напуска САЩ. Същият ден той купува еднопосочен билет от Сан Франциско до Гуанджоу, Китай.

Анализ на устройствата, иззети от дома на Уанг, показа, че той е съхранявал големи количества данни на Apple за технологиите за самоуправляващи се автомобили.

Снимка: Vanarama

Ако някога бъде екстрадиран и осъден, той може да получи 10 години затвор по всяко от шестте обвинения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии