1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Защо ябълката на Apple е отхапана?

Защо ябълката на Apple е отхапана?

Отричаме трите основни теории за смисъла на отхапаната ябълка

Логото на Apple е един от най-отличителните елементи на марката в света. Компанията използва логото, което се състои от силует на ябълка с отхапано от нея парче, почти през цялата си история.

Има няколко основни теории защо Стив Джобс и Стив Возняк се спират именно на този образ.

Снимка: БГНЕС / EPA
Теорията за Исак Нютон 

Истинските фенове на марката знаят, че оригиналното лого на Apple е доста по-цветно от сребърната или бялата версия, която стои върху продуктите на компанията днес. За първи път ябълката се се появява на Apple II през 1977 г. Логото, което Apple използва преди това, е включвало рисунка на Исак Нютон, седнал под дърво. На рисунката е бил изобразен моментът, в който ученият е ударен от ябълката, която го е вдъхновила да започне да работи върху своята теория за гравитацията. Тази теория е доста разпространена и сякаш е основната, която битува в градските легенди за избора на компанията.

Според други, на логото е изобразена не само историята на Нютон и теорията за гравитацията, а и тази на Алън Тюринг, който се смята за един от бащите на съвременните компютри.

Снимка: Reuters
Теорията за Алън Тюринг

Алън Тюринг е роден през 1912 г. и до 30-те години на миналия век полага основите на съвременните компютри. Той изобретява алгоритъма и идеята за изчислителна машина, която може да изпълнява алгоритми. В края на 30-те и началото на 40-те години работата на Тюринг върху разбиването на кодове е жизненоважна част от съюзническите военни усилия.

Работата на Тюринг и екипа му по разбиване на кодове в Блечли Парк често се смята за съкращаване на продължителността на Втората световна война и спасяване на милиони животи. Също така Тюринг е хомосексуалист, което по това време във Великобритания е незаконно. През 1952 г. той е осъден за „груба непристойност“ и е кастриран химически, след като връзката му с 19-годишен мъж от Манчестър е разкрита от властите.

И така, как нещо от тази история може да е свързано с логото и Алън Тюринг? Тялото на Тюринг е открито близо до покрита с цианид ябълка с отхапана част от нея. Смъртта му е обявена за самоубийство, но много хора, включително някои официални биографи, смятат, че смъртта на Тюринг не е случайна. Разбивачът на кодове получи посмъртно кралско помилване през 2013 г.

И така, липсващата хапка на логото може да е знак за смъртта на Тюринг, а цветовете на дъгата подобие на знамето на LQBTQ общнстта. Колкото и завладяваща да звучи историята, за съжаление не е вярна.

Снимка: Reuters
Истината за значението на логото

Създателят на логото Роб Янов разкри истинската причина ябълката да е отхапана в интервю за Creative Bits.

Янов каза:

„Когато обясня истинската причина, поради която нарисувах ябълката отхапана, може би ще се разочаровате. Но ще ви кажа. Проектирах отхапването с мащаб, така че хората да разберат, че това е ябълка, а не череша. Освен това е емблематично да отхапеш ябълка."

Снимка: Reuters

Дизайнерът също така отхвърли всякакви предположения, че ухапването е умна препратка към компютърния термин байт, твърдейки, че дори да не е бил наясно с термина по това време: „След като го проектирах, моят творчески директор ми каза: „Знаете ли, че, има компютърен термин, наречен байт.“ И аз си казах: „Шегуваш се!“ Така че беше като перфектно, но беше случайно, че беше и компютърен термин."

Янов споделя, че се е притеснявал дали Стив Джобс ще хареса странния избор на дизайн на логото, така че той е представил на основателя на Apple два дизайна - един с лого един без. Също така той представя селекция от тонове и цветове, в случай че оригиналното раирано лого не се хареса. За щастие Джобс решава да рискува със странния дизайн.

Снимка: Reuters

„Стив хареса идеята, защото харесваше неща, които бяха извън кутията. Сега не е толкова революционно, но тогава беше малко по-различно“, каза Янов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии