1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Русия инструктира държавните служители да си изхвърлят iPhone-ите

Свят

Служителите имат срок да сменят телефоните си

Кремъл каза на служители, участващи в подготовката за президентските избори в Русия през 2024 г., да спрат да използват iPhone на Apple поради опасения, че устройствата са уязвими за западните разузнавателни агенции, съобщи вестник "Комерсант", цитиран от Ройтерс.

На организиран от Кремъл семинар за служители, участващи във вътрешната политика, Сергей Кириенко, първи заместник-ръководител на президентската администрация, каза на служителите да сменят телефоните си до 1 април.

Снимка: Reuters

„За iPhone всичко свърши: или го изхвърлете, или го дайте на децата“, цитира „Комерсант“ думите на един от участниците в срещата. „Всички ще трябва да го направят през март.“

От своя страна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може да потвърди доклада.

„Смартфоните не трябва да се използват за официален бизнес“, каза Песков пред репортери. „Всеки смартфон има доста прозрачен механизъм, без значение каква операционна система има – Android или iOS. Естествено, те не се използват за официални цели.“

Apple не отговори веднага на искането за коментар.

Снимка: Reuters

Кремъл може да предостави други устройства с различни операционни системи, които да заменят iPhone, каза Комерсант, добавяйки, че заповедта за спиране на използването на iPhone е била насочена към онези, които участват във вътрешната политика, за което отговаря Кириенко.

Президентът Владимир Путин винаги е казвал, че няма смартфон, въпреки че Песков каза, че Путин използва интернет от време на време.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии