1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Apple се отказва да прави електрически автомобили

Технологии

Компанията е похарчила около 30 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност през 2023 г.

Според Bloomberg Apple ще закрие екипа си, работещ по електрически автомобили, наречен Special Projects Group, съобщава CNBC. 

Новината е сигнал за края на тайните усилия на Apple да създаде автомобил, който да се конкурира с Tesla. В програмата бяха заети хиляди служители, но тя така и не се вписваше в основния бизнес на Apple - електроника и онлайн услуги, и повдигна въпроси за това към кого ще се обърне Apple за производството на автомобил. 

Съобщенията за амбицията на Apple да създаде автомобил се появиха за първи път през 2014 г., след като компанията нае автомобилни инженери и други таланти от автомобилни компании. Въпреки че имаше малко публична информация за плановете на Apple, компанията изпълняваше програма с автономни автомобили, собственост на Apple, оборудвани със сензори и водачи за безопасност, които обикаляха из района на залива на Сан Франциско.

Групата за специални проекти на Apple имаше няколко реорганизации през годините, включително съкращения през 2019 г., когато служителите бяха преместени в различни части на компанията. Според Bloomberg някои служители на Apple в автомобилното подразделение може да се преместят в екип за генеративен изкуствен интелект. 

Компанията има и други проекти, свързани с автомобилостроенето, включително софтуера за информационно-развлекателни системи CarPlay, който според Apple е инсталиран в 80% от новите автомобили.

Автомобилният проект на Apple е част от вътрешнофирмените усилия за търсене на технологии, които компанията може да разработи с огромен потенциал за пазар. Apple продължава да разработва здравни технологии, особено за Apple Watch. Миналия месец компанията пусна на пазара първите си слушалки за виртуална реалност - Vision Pro.

Някои от азиатските съперници на Apple в областта на смартфоните са инвестирали значителни средства в проектирането и потенциалното производство на автомобили. Тази седмица Xiaomi, производител на смартфони с Android, обяви нов електрически автомобил. Foxconn, основният производствен партньор на Apple, заяви миналата година, че ще произвежда електрически автомобили. 

Apple и главният изпълнителен директор Тим Кук никога не са признавали публично за проекта за автомобил, като вместо това са го наричали работа по "автономни системи". 

Компанията е похарчила около 30 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност през 2023 г., което е с 14% повече в сравнение с предходната година. Бюджетът на Apple за научноизследователска и развойна дейност включва инвестиции в нов софтуер и функции за съществуващите ѝ продукти, като например iPhone.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии