1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Пет от най-големите провала на продукти на топ компаниите по света

Технологии

Apple, McDonald's, Ray-Ban, Meta - всички те имат продукти, с които не се гордеят

Пускането на продукт е трудно. По-малко от 3% от новите стоки в световен мащаб надвишават продажби за първата година от 50 млн. долара.

1993 — Apple Newton

Newton се счита за пример, че и Apple са имали лоши дни, преди да станат най-ценната компания в света.

Според Forbes този таблет се е провалил поради редица причини: цената му е започвала от 700 долара и е бил твърде голям. Разбира се, Apple в крайна сметка преобърна пазара на мобилни таблети с представянето на iPad.

1996 — McDonald's Arch Deluxe

През 1996 г. McDonald's представи Arch Deluxe, който така и не се наложи. Той беше предназначен да се хареса на "модерните градски хора" - извън целевата демографска група. За да достигне до тази група, McDonald's харчи 100 млн. долара, което го прави един от най-скъпите продуктови провали в историята.

Оказа се, че за McDonald's е твърде рано да се пробва в сферата на скъпите и малко по-гурме бургери.

Снимка: McDonald's Arch Deluxe
1999 — Кисело мляко Cosmopolitan

Списанието Cosmopolitan взе решение да пусне марка кисело мляко през 1999 г. Излишно е да казваме, че пазарът на кисело мляко вече беше наситен и читателите на Cosmo надали са имали нужда от подобен продукт.

Снимка: cosmopolitan
2006 — HD-DVD

Спонсориран най-вече от Toshiba, HD-DVD трябваше да се превърне в наследник на DVD-тата, когато беше пуснат през март 2006 г.

Но водената от Sony Blu-ray фракция в крайна сметка спечели войната, когато Warner Bros. обяви, че сменя HD-DVD за Blu-ray на 4 януари 2008 г. Със сигурност не навреди, че игровата конзола PlayStation 3 на Sony имат Blu-ray функция за възпроизвеждане, вградена директно — PlayStation 2 помогна за кръщаването на DVD като доминиращ формат преди това, а PlayStation 3 дръпна тази концепция още една крачка напред.

Около месец по-късно Toshiba заяви, че ще спре усилията си да работи върху HD-DVD.

2023 — Интелигентните очила Ray-Ban на Meta

През септември 2021 г. Ray-Ban пусна чифт смарт очила в партньорство с Meta, наречени Ray-Ban Stories.

По онова време очилата изглеждаха малко футуристични, но и малко зловещи. Те позволяват на потребителите да правят снимки или видеоклипове чрез малки камери с гласово активиране и микрофони, разположени в двата ъгъла на рамките.

И все пак продуктът трудно успя да привлече клиенти през последните две години.

По-малко от 10% от интелигентните очила, закупени от магазините на Ray-Ban от стартирането им, всъщност са били закупени от клиенти, съобщи The Wall Street Journal през юли 2023 г. въз основа на вътрешен документ на Meta. Устройството е отбелязало 13% възвръщаемост, отбелязва Journal, въз основа на документа.

Все пак може да е твърде рано да го наречем пълен провал: Meta планира да пусне версия от второ поколение на очилата тази есен или навреме за сезона на празничното пазаруване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии