"Случайно заредих бензин в моята дизелова кола": Какво ще стане?

"Случайно заредих бензин в моята дизелова кола": Какво ще стане?
 

Какво става, когато заредиш грешно гориво в колата си

Вярвам, че това е въпрос, който всички сме си задавали в определен момент: „Какво ще стане, ако случайно заредя бензин (дизел) в моя автомобил с дизелов (бензинов) двигател?“.

Е, тъй такива грешки се случват, ето какво да очаквате и какво трябва да направите. Преди да започнем, тук е важно да отбележим, че най-доброто нещо, което трябва да направите и в двата случая, е да извадите ключовете от колата или да я изгасите, повтарям, не се опитвайте да запалите колата. Но какво ще стане, ако запалите колата? Какво ще стане с двигателя?

Първо, слагането на газ на дизелова кола не е същото като слагането на дизел на газова кола. Последствията са много по-тежки в първия случай. Ето защо.

Случайно заредих бензин в моята дизелова кола

Тъй като дизелът не е само гориво, но действа и като смазка на горивната помпа, поставянето на бензин във вашия дизелов резервоар е много опасно и ще причини повече щети. Бензинът всъщност причинява обратното (той добавя повече триене в частите на дизеловия двигател), така че разбирате, че колкото повече бензин се изпомпва през вашата дизелова система, толкова по-сериозна ще бъде повредата. В зависимост от количеството бензин, повредата на дизеловия двигател с обща релса (HDi) ще варира от повреда на горивните помпи, тръбите, филтрите, инжекторите или дори на целия двигател.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Случайно сложих дизел в моята бензинова кола

Ако това е така, последствията може да не са толкова лоши, колкото си мислите, че ще бъдат. Повечето шансове са вашият двигател да оцелее. Това е така, защото дизелът и бензинът се запалват по различен начин. Бензинът се запалва от искра, която се генерира от запалителните свещи, докато дизелът трябва да бъде компресиран, за да се запали. Следователно, когато се опитате да запалите колата, тя просто няма да запали, тъй като дизелът ще запуши запалителните свещи. Все още е лошо, но не толкова лошо, колкото обратният сценарий.

Снимка: БГНЕС
И така, какво да направите, в случай че сте объркали помпите и сте заредили грешно гориво в колата си:

Не се опитвайте да запалите колата. Просто извадете ключовете от запалването.

Закарайте колата на безопасно място. Ако сте на бензиностанция, просто поставете колата на неутрална позиция и накарайте някой да ви избута на безопасно място.

Обадете се на вашата автомобилна застрахователна компания. Повикайте пътната помощ, която да източи грешното гориво, за да можете да напълните резервоара си с правилното.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст