1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Животът на другата половина от света: Луксозните компании процъфтяват

Свят
 

По-високите лихвени проценти, нарастващата инфлация и продължителната енергийна криза водят до заключението, че световната икономика върви към рецесия

Докато милиони се тревожат дали ще могат да си позволят още 1000 евро за енергия тази година, други харчат по 10 000 долара за чанти на Hermes, тъй като растящите цени оставят по-богатите хора относително невредими.

Поредица потребителски компании от групата за спиртни напитки Diageo, до производителя на чанти „Бъркин“ Hermes, тази седмица съобщиха, че продължават да печелят пари от най-скъпите си продукти и очакват да продължат да го правят, въпреки нарастващата криза на разходите за живот, която не показва признаци на отслабване, казва Ройтерс. 

По-високите лихвени проценти, нарастващата инфлация и продължителната енергийна криза водят до заключението, че световната икономика върви към рецесия.

Но милиони по-богати потребители все още седят върху възглавницата от спестявания, натрупани по време на пандемията от COVID-19, и искат да се лекуват със скъпи предмети след две години на ограничения.

Hermes отчете рекорден тримесечен марж на печалба в петък, тъй като продажбите се повишиха рязко на фона на силен растеж в Европа и САЩ и възстановяване в Китай през юни. Директорът на компанията Аксел Дюма каза, че не вижда признаци на забавяне в нито един регион, въпреки че компанията е повишила цените с 4% тази година.

Производителят на автомобили Renault подобри прогнозата си за маржовете за цялата година. Най-скъпите автомобили Renault могат да струват над 100 000 долара.

„Изненадващата устойчивост на европейските потребители може да се види и в силните резултати на собственика на луксозни марки, Louis Vuitton, особено в техните модни и кожени стоки, като Fendi и Christian Dior“, казва Ребека Чесуърт, старши стратег по акции в инвеститор State Street SPDR ETFs.

От другата страна

В същото време много потребители се подготвят за бързо влошаване на икономиката тази зима.

Във Великобритания например се очаква таванът на цените на типичните сметки за енергия на домакинствата да скочи от 1277 паунда по-рано тази година до над 3500 паунда до октомври, докато цената на храната е скочила с 10% на годишна база.

Това ще потопи стотици хиляди във финансова опасност, без да могат да харчат за нищо друго освен за най-основното.

Компании за храни като Nestle и Unilever водят тежки преговори с търговците на дребно от края на миналата година, като супермаркетите не желаят да повишават цените на стоките от първа необходимост и рискуват да отблъснат купувачите, които се борят да се справят с тях.

Въпреки че спестяванията на по-богатите потребители все още са изложени и на отрицателния ефект на инфлацията, в момента те изглеждат съсредоточени върху това да се насладят на свободата, която се върна с облекчаването на ограниченията на COVID-19.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии